Otkrivene sve tajne
0

Svi detalji revolucionarnog Murraya T27

Sarajevo-x.com
Dugo najavljivani revolucionarni supermini automobil slavnog Britanskog inžinjera Gordona Murraya konačno je predstavljen u svim tehničkim detaljima koji bi mu trebali dati veliku prednost u odnosu na slične automobile koji koriste konvencionalnija rješenja.

Nakon brojnih najava o svom revolucionarnom električnom gradskom automobilu, Gordon Murray se odvažio i svijetu pokazao sve tehničke poslastice svog projekta. Po svemu sudeći, kada Murray T27 dođe u proizvodnju biće to najefikasniji i najštedljiviji električni automobil kojeg je svijet vidio u serijskoj proizvodnji.

U ukupnom izgledu superkompaktni T27 koji koristi koncepciju monovolumena i omogućava šest različitih kombinacija za smještaj putnika i prtljaga u velikoj mjeri podsjeća na projekat T25, koji je pokazao koncept malog gradskog automobila sa benzinskim motorom.

Ipak, Murray T27 je potpuno novi automobil, koji se razvija u saradnji Murrayeve dizajnerske kompanije i Zytek Automotive kompanije koja je zadužena za izradu potpuno novog električnog motora i mjenjača.

Prednost ovog miniautomobila biće prije svega mala ukupna masa od samo 680 kilograma, pa će novi elektromotor od 33 KS u saradnji sa jednostepenim mjenjačem obezbjediti sasvim dovoljne performanse i domet sa jednim punjenjem baterija između 130 i 160 kilometara.

Murray obećava da će T27 moći voziti i do 110 kilometara na sat, dok će do 100 km/h ubrzavati za manje od 15 sekundi.

Naravno, performanse su ipak u drugom planu kod ovakvog automobila, pa se prave prednosti ističu u mjerenju emisije CO2. Naime, iako T27 nema motor koji dirketno proizvodi CO2, Murray je izračunao da ovaj automobil u atmosferu indirektno izbaci 48 grama na kilometar, tačnije koliko se potroši na proizvodnju električne energije kojom se puni baterija malenog T27.

Ukratko, Murray tvrdi da će emisija Co2 u ukupnom životnom vijeku jednog T27 u odnosu na konvencionalni automobil biti za čak 42 odsto manja.

Projekat T27 koji traje već 16 mjeseci ima za cilj da proizvede potpuno završen automobil spreman za proizvodnju do aprila 2011. godine.