Zvanične informacije
0

FOTO+VIDEO / Rinspeed UC?, savršeni gradski mališan

Sarajevo-x.com
Švicarski dizajnerski studio Rinspeed objavio je detalje svog novog koncepta uoči Geneva Motor Showa i, u skladu sa tradicijom, riječ je o vozilu na električni pogon.

Za razliku od Squabe koja je bila bazirana na Lotus Eliseu, Rinspeed je ove godine napravio vozilo svježeg dizajna koji kombinuje elemente Fiata 500 i Smarta ForTwo. Iako je Rinspeed postao prepoznatljiv zbog svojih otkačenih koncepta poput već spomenute Squabe i iChangea, UC? je vozilo prilično konvencionalnog izgleda.

Rinspeed UC? (Urban Commuter? ili You See?) je pogonjen isključivo električnim putem, a sa svojih dva i pol metra dužine i maksimalnom brzinom od 105 km/h idealan je izbor za gradske gužve.

Pogled na unutrašnjost odmah otkriva neobičnost. Naime, umjesto volana, vozilom se upravlja joystickom koji se nalazi ne mjestu gdje se kod običnih vozila nalazi mjenjač.

Na jednom punjenju baterija vozilo može preći 120 kilometara, što je sasvim dovoljno za gradske potrebe, s obzirom da prosječna vožnja većine Evropljana traje kraće od 62 kilometara.