Koncepti
7

Renault predstavio superštedljivi koncept Eolab

Klix.ba
Renault je predstavio koncept Eolab, prije njegove zvanične premijere na Salonu automobila u Parizu.

Dizajniran da bude jedan od najekonomičnijih automobila ikada konstruisanih Renault predstavlja neobični koncept Eolab koji ima asimetrični raspored troja vrata i koeficijent otpora zraka od samo 0.235.

Ovako nizak otpor zraka karoserija Eolaba može zahvaliti aktivnom prednjem spojleru, aktivnim zadnjim zakrilcima kao i aktivnim naplacima točkova koji se otvaraju za hlađenje kočnica a zatvaraju kako bi smanjili otpor zraka. Eolab također ima i aktivni ovjes koji automatski prilagođava visinu i tako minimizira otpor zraka.

Da bi se dodatno poboljšala efikasnost Renault je za izradu konstrukcije karoserije koristio više materijala i to čelik, aluminij i kompozitne materijale. Koncept također ima i magnezijski krov, ultra-tanko vjetrobransko staklo ali i izuzetno lagane elemente unutrašnjosti. Zahvaljujući ovakvoj pažnji detaljima i upotrebi lakih materijala Eolab teži čak 400 kg manje od usporedivog Renaulta Clio.

Snagu obezbjeđuje Z.E. Hibridni pogonski sklop koji se sastoji od 1,0-litarskog trocilindarskog benzinskog motora, baterije od 6,7 kWh i trostepenog mjenjača bez kvačila u koji je integrisan elektromotor. Motor proizvodi 75 KS i 95 Nm obrtnog momenta, dok je električni motor razvija 68 KS i 200 Nm obrtnog momenta. To omogućava konceptu da konzumira samo 1 litar goriva na 100 km i imaju električni domet od 60 km.

Iako Eolab neće ići u serijsku proizvodnju, Renault kaže da ovaj koncept predstavlja 100 novih i realnih tehnoloških dostignuća koja su dizajnirana i planirana da se postepeno uvodi na dolazećim modelima Renaulta.