Koncepti
6

Renault predstavio konceptni Clio R.S. 16

Klix.ba
Kompanija Renault je uspjela "ugurati" 2,0-litarski motor Meganea RS ispod haube snažnog Clija R.S. 16, ali se radi samo o konceptu.

Prve fotografije koncepta pojavile su se na internetu prije nekoliko dana, a tada se vjerovalo da automobil pokreće 1,6-litarski benzinski motor koji razvija 250 KS. Ipak, glasaine nisu bile tačne, jer je Clio R.S. 16 dobio veći 2,0-litarski motor s turbopunjačem koji je posuđen od Meganea R.S. 275 Trophy-R uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a taj motor razvija 275 KS pri 360 Nm obrtnog momenta. To znači da je koncept prava mala raketa.

U poređenju sa Cliom RS 220 EDC, koncept je 60 mm širi, a sistem hlađenja je preuzet od Meganea RS kako bi se mogao nositi sa snažnijim motorom.

Inžinjeri Renault Sporta su postavili 19-inčne naplatke i specijalno LED osvjetljenje. Neke komponente su osim od Meganea posuđene i od modela Kangoo i Espace.

Automobil će se prvi put u javnosti pojaviti ovog vikenda u Monacu, gdje se vozi utrka Formule 1. Ofarban je u tradicionalnu žutu boju u kombinaciji sa sjajnim crnim detaljima, a neki od njih podsjećaju i na izgled bolida Renault Sport Formula One Teama.

Koncept će biti izložen i na Festivalu brzine Goodwood od 23. do 26. jula. Njegovim dolaskom se obilježava 40. godišnjica postojanja Renault Sporta, ali i povratak u Formulu 1.

Bit će interesantno vidjeti da li će oboriti rekord VW Golfa GTI Clubsport S, koji je stazu u Nurnburgringu prešao za 7 minuta i 49,21 sekundu.