Zeleni mališan
0

Predstavljena električna Kia Venga

Sarajevo-x.com
Kia je na salonu automobila u Ženevi predstavila potpuno električno konceptno vozilo Kia Venga EV zasnovano na novom modelu Venga koji se očekuje u prodaji za nekoliko mjeseci.

Električni koncept Venga EV za pogon koristi elektromotor snage 80 kW i 280 Nm okretnog momenta, koji vozilu omogućuje da od 0 do 100 km/h ubrzava za 11.8 sekundi i da postiže maksimalnu brzinu 140 km/h.

Elektromotor se energijom opskrbljuje iz litij-ionsko polimerne baterije kapaciteta 24 kWh koja vozilu omogućuje autonomiju do 180 km. Kod brzog punjenja na mreži snage 50 kW baterija se do 80-postotnog kapaciteta napuni za samo 20 minuta, dok na standardnoj kućnoj mreži snage 3,3 kW baterija se do punog kapaciteta napuni za osam sati.

Baterija kod koncepta Kia Venga EV je smještena u prostor ispod prtljažnika, dok je elektromotor smješten sprijeda na isto mjesto gdje dolazi konvencionalni motor s unutrašnjim sagorijevanjem, te pokreće točkove prednje osovine. Kia Venga EV predstavlja napore korejskog proizvođača da snizi štetni utjecaj automobilske industrije na okoliš kao i napore da se smanji globalna ovisnost ljudi o nafti.