Koncepti
0

Predstavljen koncept Ford Ka, produkcijska verzija stiže 2014. godine

Klix.ba
Prve fotografije koncepta Ford Ka pojavile su se na internetu nakon predstavljanja automobila u Brazilu.

Ranije su se pojavile glasine da će kompanija Ford "penzionisati" model Ka, no, prošlog mjeseca su objavljene špijunske fotografije prototipa za koji se pretpostavljalo da je Ka. Glasine su bile tačne, jer je Ford predstavio koncept u Brazilu, koji je veoma blizu proizvodnje. Njime je najavljena produkcijska verzija nove generacije modela Ka, koja će se u prodaji naći sljedeće godine.

Automobil izgleda baš onako kako se i očekivalo, kao minijaturna Fiesta sa sada već poznatom prednjom maskom koja podsjeća na Aston Martinovu. Koncept se čini poprilično spremnim za proizvodnju, osim farova koji nalikuju na one viđene na konceptu Escort.

Detaljne specifikacije nisu objavljene, ali brazilski mediji pišu da će automobil biti ponuđen sa 1,0-litarskim trocilindričnim atmosferskim motorom sa 80 KS, kao i sa 1,5-litarskim motorom koji će isporučivati 111 KS kada ide na etanol, odnosno 107 KS kada ide na benzin.

Prodaja će početi u Brazilu, a nakon toga i na ostalim tržištima u razvoju. Novi Ford Ka bi se mogao pojaviti i u Evropi.