Koncepti
16

Otkriven izgled koncepta Volkswagen Cross Coupe GTE

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je odlučila otkriti izgled svog koncepta Cross Coupe GTE uoči njegovog debija na Sjevernoameričkom sajmu automobila u Detroitu.

Koncept je dizajniran da najavi novi crossover koji će stići na sjevernoameričko tržište. Cross Coupe GTE ima agresivni prednji dio sa aluminijskom rešetkom hladnjaka i LED farovima. Dobio je i mišićave blatobrane, sjajne crne ukrase i snažne karakterne linije. Vidljiva je i spuštena linija krova, spojler na vratima prtljažnika, a tu su i masivni 22-inčni točkovi.

U unutrašnjosti se nalazi pet sjedišta, a presvučeni su Nappa kožom. Unutrašnjost je ukrašena crnim i aluminijskim detaljima. Instrument tabla je digitalna, klima-uređaj se kontroliše putem ekrana osjetljivog na dodir, a u unutrašnjosti je postavljen i infotainment sistem sa 10,1-inčnim ekranom.

Koncept Volkswagen Cross Coupe GTE ima plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 3,6-litarskog V6 motora i dva električna motora, koje napaja litij-ionska baterija od 14,1 kWh. Koncept ukupno isporučuje 255 KS uz 379 Nm obrtnog momenta. OD 0 do 100 km/h ubrzava za šest sekundi, a korištenjem samo električnog pogona može preći 32 km.

Volkswagen je potvrdio da će produkcijski model imati sedam sjedišta, kao i da će se proizvodnja vršiti u Chattanoogi u Tennesseeju krajem 2016. godine.