Koncepti
0

Novi Peugeot mališan - BB1

Sarajevo-x.com
Iako je dug svega 2,5 metara, novi konceptni automobil iz Peugeota, BB1, sposoban je udobno smjestiti četiri osobe. BB1 koncept je u potpunosti električno vozilo i po mnogim aspektima poput arhitekture, stila, dizajna interijera, prostora u unutrašnjosti, te brige za okolišem uveliko se razlikuje od dosadašnjih vozila.

Ovako mali automobil zadovoljiti će potrebe svakog pojedinca u pogledu svakodnevne mobilnosti, te će pružiti maksimalnu svestranost, pokretljivost (krug okretanja od 3,5 metara) i dobre performanse.

Oblikovanje putničkog prostora inspirisano je vozilima na dva točka i to u pogledu ergonomije i kontrole. Vozač upravlja vozilom u novoj poziciji, više vertikalno nego što je uobičajeno, što je omogućeno odsutnošću nožnih papučica. Pristup vozilu omogućen je preko vrata koja se otvaraju potpuno drugačije od onoga što smo navikli do sada. Unutrašnjost volumena je 160 litara s četvero putnika, a 855 litara kad je u automobilu samo vozač.

BB1 obuhvata široki niz interaktivnih tehnologija. Multifunkcionalni zaslon u boji i audio sistem vozila pružaju idealnu povezanost telefona, navigacije, pristup internetu, radiju, MP3 ili samo spajanje uređaja na USB priključak. Kamere umjesto klasičnih retrovizora optimiziraju širinu vozila i poboljšavaju aerodinamiku.

BB1 također pomiče granice u pogledu električnog pogona. On je opremljen sa dva elektromotora montiranim na zadnje točkove, koji su osmišljeni u suradnji sa Michelinom. Snagu vozilu daju dvije litij-ion baterije koje imaju raspon od 120 kilometara. Težina vozila ne prelazi 600 kg uključujući baterije. Od 0 do 30 km/h ubrzava za 2,8 sekundi, a od 30 do 60 km/h za 4 sekunde uz osjećaj u vožnji koji je zaštitni znak Peugeota.