Koncepti
27

Nissan Navara EnGuard Concept: Ultimativni terenski pick-up za hitne službe

Klix.ba
Nissan Navara EnGuard Concept je snažan i pametan terenski pick-up osmišljen za upotrebu u hitnim službama koje spašavaju živote u nekim od najsurovijih i najekstremnijih okolina na svijetu. Svjetsku premijeru je imao na sajmu automobila u Hannoveru ove godine.

Razvijen na osnovi Nissan Navare sa dvostrukom kabinom – aktuelnim nosiocem titule Međunarodnog pick-upa godine – Navara EnGuard Concept se odlikuje brojnim jedinstvenim elementima dizajna i poboljšanim performansama. Među ostalim, izdvaja se upotreba naprednog drona koji prikuplja izuzetno važne informacije o opasnostima koje očekuju spasioce.

Obilježava i svjetsku premijeru prototipa prenosnih baterija, koji je dizajnirao i razvio Nissan. Taj sistem upotrebljava Nissanovu provjerenu tehnologiju baterija za električna vozila, već dostupnih u serijskim vozilima, potpuno električnom Nissanu LEAF i modelu e-NV200. S više od 250.000 električnih vozila prodanih širom svijeta, Nissan je predvodnik ovog sektora koji se razvija velikom brzinom i idealno je pozicioniran za primjenu svoje stručnosti u istraživanju novih segmenata vozila i prilika za kupce u budućnosti.

Kad su umetnute u tovarni prostor vozila, baterije se stalno pune energijom koju stvara 2,3-litreni dizelski motor s dva turbopunjača snage 190 KS kako bi se mogle upotrebiti u hitnim slučajevima. Svaka se sastoji od sedam Nissanovih modula baterija za električna vozila i razvija 2 kW, a smještene su u mašinski izrađenom aluminijskom kućištu otpornom na vremenske uslove. Dvije ulazne utičnice za punjenje i dvije izlazne utičnice za pokretanje uređaja ugrađene su u svaku bateriju, s obrađenim krajevima koji omogućuju prenošenje.

U hitnim slučajevima te se baterije mogu upotrijebiti za pokretanje opreme za rezanje ili dizanje tereta i posebno su konstruisane kako bi pružile efikasnu alternativu generatorima na fosilna goriva. Baterije se, zahvaljujući činjenici da ne ispuštaju emisije i ne upotrebljavaju zapaljiva goriva, mogu upotrebljavati i u zatvorenim prostorima kao što su zgrade ili špilje. S obje strane tovarnog prostora pick-upa ugrađene su i dodatne utičnice.

U okviru vizije inteligentne mobilnosti, Nissan istražuje nove načine na koje svoju revolucionarnu tehnologiju baterija za električna vozila može integrisati u društvo. Te prototipne baterije su praktičan primjer kako ih se može primijeniti u novim sektorima za čišća i održivija energetska rješenja.

U tovarnom prostoru se nalaze i dvije plate izrađene od fiberglasa, koja se mogu izvući. Gornja, plića, sadrži lagane predmete, kao što su komunikacijski uređaji, užad i sjekira. Donja plata je dublja i uža te služi za čuvanje većih materijala, kao što su spremnik kisika i komplet za oživljavanje unesrećenih, prsluci za spašavanje i oprema za plutanje. Ključni dio opreme za spašavanje je dron DJI Phantom 4 koji može letjeti do visine od 6.000 metara. Težak samo 1.380 grama, može letjeti brzinom do 20 metara u sekundi do čak trideset minuta i slati snimke vozilu. Snimci se mogu pregledati na ekranu visoke rezolucije smještenom u stranici tovarnog prostora.

U poređenju sa serijskom Navarom, visina podvozja je povišena za 50 mm, što omogućava veći razmak od tla i poboljšava terenske sposobnosti vozila. Na blatobrane su postavljene jedinstvene zaštite povezane novim stepenicama.

Unutrašnjost se odlikuje novom linijom krova koja je sad 136 mm viša od one na serijskoj Navari. Na krovu se nalazi snažna LED svjetlosna oprema koja osvjetljava u krugu od 360 stepeni, sa plavim rotirajućim svjetlima smještenim u četiri ugla i vidljivim iz svakog položaja. Ista rotirajuća svjetla su ugrađena i u sve četiri zaštite blatobrana te u prednja svjetla za maglu i stražnja svjetla novog dizajna.

Izboru boja i njihovom smještaju tokom razvoja je posvećena posebna pažnja, a posebno je uzeta u obzir uloga vozila hitne službe. Npr. Nissanovim istraživanjima je utvrđeno da je fluorescentno zelena boja najvidljivija na dnevnom svjetlu te da je i osobe koje ne raspoznaju boje najlakše prepoznaju. Bojenjem naplataka i bočnih stepenica tom bojom vozilo je vidljivije kad ga obasjaju svjetla nadolazećeg vozila.

Budući da se temelji na najbogatijem paketu opreme Tekna, Navara EnGuard Concept je već serijski opremljen brojnim sistemima koji su korisni u hitnim slučajevima. Oprema uključuje navigacioni sistem NissanConnect koji omogućava pronalaženje najbolje rute te dvozonski klima uređaj i grijana sjedišta za udobnost putnika.

Jedan od najkorisnijih sistema bi mogao biti Nissanov revolucionarni Around View Monitor, panoramski sistem kamera koji na ekranu u centralnoj tabli prikazuje sliku vozila i njegove bliže okoline iz ptičje perspektive. To je idealna pomoć za hitne službe koja im omogućava savladavanje zahtjevnog terena bez stajanja radi izlaska iz vozila kako bi provjerili teren.

Vozilo je poboljšano i u pogledu mehanike. Poput svih Navara, konstruisan je na šasiji u obliku ljestvi, ali uz dodatak potpuno prilagodljivog sistema ovjesa koji dodatno poboljšava terenske sposobnosti vozila.

Vezani članci