Inovativni koncept crossovera
1

FOTO / Nissan još jednom pomjera granice

Klix.ba
Svojim smjelim futurističkim aerodinamičnim izgledom i štedljivim hibridnoelektričnim pogonom, konceptno vozilo Nissan Resonance predlaže potpuno novi dinamičan i oštar dizajn koji ponovo predvodi trendove segmenta crossovera. Globalni koncept je predstavljen na Sjevernoameričkom međunarodnom autosalonu 2013. godine.

Francois Bancon, generalni direktor odjela za proizvodnu strategiju i planiranje kompanije Nissan Motor Co., izjavio je: "Kad su dizajneri radili na osmišljavanju Nissana Resonance, nadahnula su ih nevjerovatna naučna dostignuća u tehnologiji i svojstvima materijala. Također su ih inspirisale težnje ljudi koji spremno prihvataju inovacije i optimistički su naklonjeni budućnosti. Takvo napredno konceptno vozilo koje eleganciju povezuje sa dinamičnom vožnjom trebalo bi poslužiti baš takvim osobama."

Konceptni Resonance se smatra globalnim vozilom, a pod vodstvom Shira Nakamure, višeg potpredsjednika zaduženog za dizajn, konstruisan je u kompaniji Nissan Design America iz San Diega u Kaliforniji, SAD.

Energičan, vrhunski vanjski dizajn koji odjekuje Vrlo dinamičan vanjski dizajn nagovještava da Nissan Resonance ponovo unapređuje segment crossovera. Energične površine kontrapunkt su dinamične fluidnosti i čiste oštrine. Nissanovi dizajneri su nastojali izraziti aerodinamičan dojam koji ističe lakoću ali i zaštićuje, pa su inspiraciju potražili u futurističkoj privlačnosti nadzvučnih putovanja.

Dizajn karoserije sprijeda obilježava V-pokret, koji počinje od prednje maske, prelazi preko poklopca motora i ogleda se u legendarno oblikovanim reflektorima u obliku bumeranga. Karoserija je ojačana markantnim površinama i provokativnim linijama, a istaknuta je tokom kroz vozilo do uzdignuta detalja oko D-stuba. Ti prepoznatljivi detalji nude crossoveru vrlo napredan, ali i prostran dojam.

Jedinstven "plutajući" dizajn krova stvoren je upotrebom tankih, vrlo strmih A-stubova, velikih, neprekinutih staklenih površina i valovitim izgledom D-stupa. Nastali efekat stvara dojam toka stvoren velikim prozorima i općenitom prostranošću kabine.

Boja vozila, nazvana Flare Orange, dodatno ističe energiju i toplinu vanjskog dizajna. Druga vanjska obilježja obuhvataju zatamnjenu akrilnu masku sa detaljima od mat hroma, te 22-inčne točkove od aluminijske legure skladnog dinamičnog dizajna.

Futuristički VIP odjeljak iznutra Unutrašnjost su dizajneri zamislili onako kako bi mogla izgledati buduća svemirska putovanja u prvom razredu: privlačna ali ekskluzivna, visokotehnološka i vrhunski opremljena. Rezultat je "VIP odjeljak" sa svjetlom kožom i vrhunskim prošivenim sjedištima koji nudi dojam izvanredne profinjenosti.

Vrlo promišljeni detalji, među njima i rasvjeta dobrodošlice, povećavaju toplinu i dramatičnost ulaska u vozilo. Teatralna rasvjeta unutrašnjosti ističe uzorak prirodnog drveta savremene kabine.

Napredna instrumentna tabla pluta na velikoj konzoli, stvarajući okruženje u kojem vozač može pristupiti svim komunikacijskim i zabavnim funkcijama. Tehnologija je grafički raslojena i nudi holografski doživljaj, a vizualna dubina iskorištena je za razdvajanje informacija prema važnosti.

Otvoreni stakleni krov putnicima otvara panoramski pogled na svijet, a lebdeći elementi poput obloge krova pojačavaju dojam prostranosti i prozračne lakoće. Veličina unutrašnjosti istaknuta je oblikovanim oblogama vrata i elegantnim, dubokim oblikom centralne konzole.

Bancon nastavlja: "Unutrašnjost Nissana Resonance ogleda prosvijećenu modernost današnjih kupaca crossovera, kojima je važniji čudesan doživljaj od tradicionalnog ugađanja. Arhitektura kabine otvorena je i strukturirana. Poput vanjštine, iznova definiše i pomiče segment izvan granica uobičajenog."

Održive dinamičke performanse Iako je Resonance predstavljen samo kao dizajnersko konceptno vozilo, njegov efikasni hibridnoelektrični pogon signalizira želju vozača crossovera da poštuju okoliš bez žrtvovanja zadovoljstva u vožnji. Resonance sa pogonom na sve točkove raspolaže Nissanovim sistemom "jedan motor, dva kvačila" koji benzinski motor sa unutrašnjim sagorijevanjem manje zapremine povezuje sa električnim motorom/litij-ionskim akumulatorima i naprednim sistemom kontrole. U Resonance je također ugrađen Nissanov bezstepeni mjenjač sljedeće generacije Xtronic CVT® (Continuously Variable Transmission).

Izvanzemaljski koncept za kupce iz stvarnog svijeta Resonance nastavlja Nissanovo dugo vodstvo u razvoju crossovera, dokazano tehnološki naprednim vozilima poput Murana, Qashqaija i Jukea, istovremeno pomičući granice dizajna u potpuno novu dimenziju.

Bancon zaključuje: "Resonance je zamišljen da bude izazovan, energičan i privlačan - čak i polarizirajući. Njegov oštar ali profinjen dizajn, povezan sa ekološki prihvatljivim pogonom i inteligentnim rješenjima nudi jasan, uzbudljiv pogled u budućnost napretka crossovera. Taj dizajn nije zamišljen da se svidi tradicionalnim kupcima dvovolumenskih SUV-ova nego onima za koje modni i dizajnerski izbor predstavlja svojevrsnu izjavu. Za Nissan, ovaj konceptni automobil je naša izjava o budućnosti tog segmenta."

Vezani članci