Koncepti
8

Mercedesov Vision: Poznavat će putnike i zabavljati ih hologramom

Klix.ba
Na Tokyo Auto Showu Mercedes je predstavio tračak budućnosti u obliku električnog automobila bez vozača pod imenom Vision Tokyo.

Na prvi pogled Vision ima izuzetno futuristički oblik zahvaljujući karakterističnom velikom širokom displeju i upečatljivom četvrtastom stražnjem staklu. Pri paljenju automobila on se pretvara u svojevrsni lightshow koji podsjeća na vizualizacije muzičkih playera.

Pritiskom na dugme u stražnjem dijelu vozila otkriva se sjedište koje podsjeća na VIP separe koji putnika "tjera" na razgovor s obzirom na to da su okrenuti jedni prema drugima. Podsjećamo, vozač u ovom automobilu nije potreban.

Sve je upotpunjeno aplikacijama, mapama, zabavom pa čak i trodimenzionalnim hologramom pozicioniranim u centralni dio automobila.

Sve pokreće Mercedesov F-Cell hibridni motor koji može pokretati vozilo do oko 960 kilometara, te kamera sa objektivima koji pokrivaju 360 stepeni. Kao šlag na tortu, vozilo će, ukoliko ikada bude pušteno u komercijalnu upotrebu, svoje putnike poznavati i znati njihove preference kada je riječ o rutama ili destinacijama.