McLaren P1 spreman za Pariz
0

FOTO / McLarenov ubica Ferrarija i Lamborghinija

Klix.ba
McLaren je objavio prve fotografije McLaren P1 supersportskog modela, koji će biti predstavljen sljedeće sedmice na Paris Motor Showu. Na ovom sajmu bit će prikazan kao dizajnerska studija, ali je već sada izvjesno da McLaren želi ovaj model uvesti u ponudu u narednih 12 mjeseci.
"McLaren P1 će biti rezultat baštine učestvovanja u autosportu i izrade cestovnih automobila duge 50 godina", rekao je Ron Dennis, izvršni predsjednik McLaren Automotive.

"Prije dvadeset godina podigli smo granicu performansi supersportskih automobila McLarenom F1, a sada je naš cilj da McLarenom P1 opet redefinišemo tu granicu. Naš cilj nije da ovaj auto nužno bude najbrži sa apsolutnom maksimalnom brzinom nego da bude najbrži i najbolji cestovni automobil na trkaćoj stazi", kaže Antony Sheriff, direktor McLaren Automotive. "To je pravi test svestranosti i sposobnosti supersportskog automobila, ali i dokaz tehničke sposobnosti. Naš cilj je da McLaren P1 bude najuzbudljiviji, najsposobniji, tehnološki najnapredniji i najdinamičniji supersportski auto koji je ikada napravljen".

Prije same premijere McLaren nije objavio nikakve podatke o performansama ovog automobila, ali su prethodne najave govorile da bi mogao dobiti 3,8-litarski V8 motor i sistem rekuperacije kinetičke energije (KERS) koji bi mu osigurali maksimalnu snagu od 976 KS (718 kW). To bi novom McLarenu trebalo omogućiti da ubrza od 0 do 100 km/h u samo 2,8 sekundi i dobije najveću brzinu od oko 384 km/h (239 mph).
Zvanične detalje o McLarenu P1 moramo sačekati do 27. septembra, kada svoja vrata otvara Paris Motor Show, koji će očito obilovati ekskluzivnim premijerama.