Koncepti
28

Konceptni Renault Alpine bit će predstavljen u Le Mansu

Klix.ba
Renault će konceptni model Alpine publici premijerno predstaviti narednog mjeseca, pred početak čuvene utrke izdržljivosti 24 sata Le Mansa u kojoj će učestvovati i francuska ekipa Signatech Alpine sa francuskim vozačima koji će voziti LMP2 prototip Alpine A450b-Nissan.

Projekat vraćanja u život legendarnog francuskog automobilskog imena Alpine rezultat je zajedničkog poduhvata kompanija Renault i Caterham. Partnerstvo je u međuvremenu prekinuto, pa će Renault i Caterham, kada za to dođe vrijeme, produkcijski automobil predstavljati svako za sebe.

U Renaultu su najavili da je početak proizvodnje Alpine planiran za kraj 2016. godine, a automobil će se prodavati po cijeni od 30.000 do 35.000 eura. Uz adekvatnu potražnju, godišnja produkcija mogla bi iznositi 5.000 primjeraka.

Renault Alpine proizvodit će se u tvornici u francuskom gradu Dieppe, gdje je 1955. godine Jean Rédélé osnovao kompaniju Alpine koja je od 1973. godine u vlasništvu Renaulta. Korištenjem laganih materijala ukupna masa automobila ne bi trebala prelaziti 1.100 kilograma, a kao moguća pogonska opcija spominje se 1,6-litarski turbo benzinski motor koji bi trebao razvijati 250 KS. Dio tehnologije koja će se ugraditi u Alpine Renault će "posuditi“ od partnerskih kompanija Nissan i Daimler.

Na fotografijama je posljednji konceptni Renault Alpine A110-50 koji je baziran na modelu Renault Megane Trophy, a za mjesec dana vidjet ćemo i konceptnu verziju koja će biti najbliža produkcijskom modelu ponovo rođene Alpine.