Koncepti
0

Konceptna Meriva: Dinamičan dizajn i inovativan sustav FlexDoors

Sarajevo-x.com
Opel Meriva Concept, koja će biti predstavljena idući tjedan na 78. međunarodnom salonu automobila u Ženevi (6. - 16. ožujka 2008.), najbolje pokazuje kako se Opelov novi stil dizajna može prilagoditi stvaranju svježih dizajnerskih rješenja u segmentu jednovolumena.

Konceptna Meriva svojim inovativnim sustavom FlexDoors podiže fleksibilnost na novu razinu. Radi se o stražnjim vratima koja se otvaraju suprotno nego što je uobičajeno, prema stražnjem dijelu automobila. B-stupovi su namjerno ostavljeni kako bi se poboljšala pasivna sigurnost, pa se prednja i stražnja vrata konceptne Merive mogu otvarati nezavisno jedna o drugima. Stražnja vrata sa šarkama straga koja se već mogu naći na tržištu mogu se otvoriti samo nakon što se otvore prednja vrata, a to značajno podiže razinu pasivne sigurnosti. Opelova inovacija značajno olakšava pristup unutrašnjosti vozila te nudi čitav niz sigurnosnih prednosti pred konvencionalnim automobilskim vratima. Kod konceptne Merive ova je inovacija spojena s iznimno prilagodljivim sustavom stražnjih sjedala FlexSpace, poznatim iz produkcijske Merive.

Sustav FlexDoors također povećava udobnost i funkcionalnost jer je najviša točka krova – smještena netom iza B-stupova – upravo tamo gdje putnici ulaze i izlaze iz vozila. Ovakva je arhitektura omogućila dizajnerima da stvore vrlo dinamičnu i jednistvenu siluetu, s linijom krova koja se blago spušta niz C-stupove.

Osobito plijeni poglede dinamična valovita linija prozora tik ispod B-stupova koja daje putnicima na stražnjem sjedalu izvrstan pogled svuda naokolo, što će posebno veseliti djecu. Karoseriju također krasi prepoznatljiv oblik bočnih elemenata koji se kao dizajnerski element pojavio kod GTC Coupéa i Flextremea. Još jedna značajka je vjetrobransko staklo u obliku slova U koje se proteže prema gore pa sve do glava putnika na stražnjoj klupi te podsjeća na panoramsko vjetrobransko staklo Astre GTC. Tanki A-stupovi i vjetrobran povučen duboko u prednji dio vozila osigurava puno svjetla i ugodnu atmosferu u unutrašnjosti. Oba ova elementa pridonose iznimnoj vidljivosti u kojoj će moći uživati svi putnici konceptne Merive.