Nastavak hibridne ofanzive
0

FOTO / I nova "petica" u ekološkom izdanju

Sarajevo-x.com
BMW-ova ActiveHybrid strategija razvoja hibridnih automobila uskoro će dobiti prinovu unutar nove Serije 5, a kao i obično svaki novi koncept donosi i nekoliko tehnoloških novosti. Kao što se moglo i očekivati, premijera je zakazana za sajam automobila u Ženevi.

Kao i u slučaju većine hibridnih automobila, tako i konceptna Serija 5 ActiveHybrid za osnovu koristi klasični benzinski motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Naravno, u slučaju BMW-a performanse ne smiju biti zapostavljene ni u slučaju ekoloških automobila, pa je tako osnova šestocilindarski benzinac sa TwinPower prednabijanjem usisanog zraka koji je uparen sa naprednim osmostepenim mjenjačem.

Snažni benzinac je potpomognut električnim motorom snage 40 kW koji energiju crpi iz kapacitetnih visokonaponskih baterija smještenih u zadnjem dijelu automobila.

Skladan timski rad električnog i benzinskog motora obezbjedio je smanjenje potrošnje goriva i do 10 odsto u odnosu na standardne modele, a iz BMW-a posebno ističu da performanse i prepoznatljive dinamičke osobine nisu ni najmanje narušene ovakvom koncepcijom pogona.

Ono što, ipak, ističe ovaj hibridni pogon, od svih ostalih hibridnih rješenja koja nude drugi proizvođači je činjenica da dok svi hibridni sklopovi nude uštedu goriva u uslovima gradske vožnje, BMW-ov hibridni sistem omogućava jednake uštede i prednosti i prilikom vožnje na otvorenoj cesti kada se održavaju visoki brzinski prosjeci.

Naravno, kao i u slučaju većine hibrida, prilikom gradske vožnje omogućen je i takozvani "zero-emission" režim kada je automobil pokretan isključivo elektromotorom i uopšte ne emituje štetne gasove.

Naravno, iako Serija 5 ActiveHybrid nosi epitet konceptnog automobila, jasno je da je tehnologija predstavljena u njoj sasvim realna i moguća, te će nakon premijere koncepta u Ženevi proći najviše godinu dana dok svjetlo dana ne ugleda i serijska verzija ovog bavarskog hibirda.

BMW
Vezani članci