Svjetska premijera u Frankfurtu
0

FOTO+VIDEO / Električni supersportski automobil iz Hrvatske

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih najava, koje su potakle skepticizam i nevjericu kako u svijetu tako i u regiji, kompanija iz Hrvatske Rimac Automobili je na sajmu automobila u Frankfurtu predstavila koncept supersportskog električnog automobila, i tako svim kritičarima odgovorila na najbolji mogući način.

Rimac Automobili je mlada kompanija koja se posvetila razvoju i proizvodnji visoko- performansnih električnih automobila, pogonskih sklopova i baterijskih sistema.

Već je poznato kako je put prema uspjehu počeo kada je osnivač kompanije Rimac Automobili, mladi Mate Rimac, pretvorio svoj stari BMW Serije 3 u električni automobil za trke na 402 metra. Sa tim automobilom Rimac je istraživao tehnologije i postepeno poboljšavao svaki dio, te se uvezao sa stručnjacima iz različitih polja tehnologije kako bi razvio supersportski automobil nove generacije. Njegov stari BMW sada je službeno homologiran kao "Rimac Automobili e-M3", a koristi se kao testni automobil za testiranje baterija, upravljanjem baterijama, pogonskih sklopova i novih tehnoloških rješenja njegove kompanije.

Ukratko, Concept_One koji je predstavljen u Frankfurtu je zaista poseban supersportski automobil sa potpuno novim konceptom pogona. Uz ukupnu težinu od 1.650 kg, i maksimalnu ukupnu snagu od čak 1.088 KS i nevjerovatnih 3800 Nm okretnog momenta, Concept_One može doći do 100 km/h za samo 2,8 sekundi i dalje ubrzati do elektronski ograničenih 305 km/h. Također, 92kWh energije u baterijskim modulima dovoljno je za do 600 km dometa u umjerenoj upotrebi.

Atraktivnu karoseriju dizajnirao je Adriano Mudri, a izrađena je u potpunosti od karbonskih vlakana, dok svoju sofisticiranost ističe i LED svjetlima, pogonom na sve točkove, te snažnim kompozitnim karbonsko-keramičkim kočnicama.

Za stvaranje luksuznog interijera, Rimac je angažovao dizajnersku kuću Vilner i grupu bivših zaposlenika Pininfarine. Konačni rezultat njihovog rada je prilično impresivna kabina koja je elegantno obložena vrhunskom kožom, karbonskim vlaknima, dok posebnu pražnju privlače digitalni ekrani s instrumentima i napredni multimedijski sistem.

Kompanija Rimac Automobili je u Frankfurtu objavila da će okvirna cijena serijskog modela biti oko 700.000 eura, te su istakli da će proizvodnju ograničiti na 88 primjeraka. Početak proizvodnje serijskog modela ovog supersportskog električnog automobila zakazan je za 2013. godinu.