Koncepti
5

Električni koncept LeSEE je kineski odgovor na Teslin Model S

Klix.ba
Kompanija LeEco, ranije poznata kao LeTV, predstavila je električni koncept kojim se najavljuje produkcijski model, a koji će biti rival Teslinom Modelu S.

Krajem augusta prošle godine je suosnivač kompanije LeEco Jia Yueting najavio namjere kompanije da proizvede električni automobil. Ono što se može vidjeti na prvi pogled je da automobil izgleda obećavajuće, ali treba imati vidu da je trenutno riječ o konceptu. Radi se o četverovratnom sedanu pod nazivom LeSEE s padajućom linijom krova, koji umjesto retrovizora ima kamere.

Krov je u potpunosti napravljen od stakla i stvara iluziju da je načinjen iz jednog dijela spojenog s vjetrobranskim staklom i stražnjim staklom. Pragovi su veliki, a kao posljedica toga su kratka vrata, pa ulazak u unutrašnjost automobila vjerovatno nije baš lagan.

Na prednjem dijelu se nalaze farovi u obliku slova C povezani u središnjem dijelu. Koncept nema rešetku hladnjaka. Slično su dizajnirana i stražnja svjetla, a tu je i centralni difuzor.

U unutrašnjosti nema konvencionalnih dugmadi umjesto kojih je postavljen masivni ekran na instrument tabli, koji nudi pristup svim funkcijama automobila. Prednja sjedišta imaju interesantan dizajn.

Tehnički detalji nisu objavljeni, ali se zna da će produkcijska verzija imati tehnologiju autonomne vožnje. Maksimalna brzina koncepta iznosi 209 km/h, a podataka o dometu zasad nema.

Koncept će biti predstavljen na Sajmu automobila u Kini.