Koncepti
1

Citroen u Frankfurtu predstavlja konceptni Cactus M

Klix.ba
Na međunarodnom automobilskom salonu u Frankfurtu Citroen predstavlja konceptni automobil nadahnut modelom Méhari, Citroën Cactus M. Tim novim konceptnim automobilom Citroen nudi "outdoor" verziju modela C4 Cactus.

Stil konceptnog automobila Cactus M, već nagoviješten poznatim oblikom modela Citroën C4 Cactus, još je pustolovniji i potvrđuje srodnost s konceptom Citroën Aircross koji je predstavljen u Šangaju u aprilu ove godine. Blatobrani su posebno oblikovani oko točkova kako bi mu dali zdepastiji i snažniji izgled. Podignuto vjetrobransko staklo, povišena karoserija i veći prečnik točkova naglašavaju njegovu osobnost okrenutu razonodi. Na bočnim stranama karoserije velika vrata od plastike pridonose lakoći i sigurnosti vozila te mu daju originalan izgled.

Takav dizajn podsjeća na duh slavnog modela Méhari, koji je također bio vođen filozofijom vozila za sve terene. Naime, kabina mu je potpuno otvorena pa se do zadnjih sjedišta može doći skokom preko bočne strane karoserije podupirući se na udubljeni element na zadnjem boku.

Svojim dizajnom, Citroën Cactus M stavlja razonodu u fokus doživljaja automobila i pretvara je u istinsko umijeće življenja. Savršen je primjer dizajn unutrašnjosti koji je preuzeo tehničke materijale izvorno korištene za aktivnosti na otvorenom. Za beskompromisnu upotrebu vozila, čitava se kabina može oprati mlazom vode zahvaljujući sistemu za odvodnju ugrađenom u prostor za noge.

Kako je ovaj model nadahnut surferskim svijetom, sjedišta nalikuju surferskim odijelima i presvučena su neoprenskom tkaninom u boji koja je udobna i nepropusna. Citroën Cactus M odlikuje se i modularnošću, primijenjenu prije svega na krov koji se može ukloniti kako bi putnici mogli poslagati svu svoju opremu u vozilo, kao što je wakeboard, daska za jedrenje...

Citroën Cactus M stvoren je za bijeg od svakodnevice, istraživanje i osvajanje novih područja. Za koju god aktivnost, u bilo kojim vremenskim uslovima ili uslovima na cesti, sve osobine Cactusa M povećavaju bezbrižnost putnika. Sistem Grip Control omogućuje optimalno prianjanje na svim terenima i time osigurava bezbrižno skretanje s utabanih puteva. Cactus M pruža potpunu slobodu zahvaljujući modularnosti kabine koja se pretvara u ležaj i mekanom krovu od kojeg se može složiti šator.

Taj mekani krov, koji podupire inovativni sistem napuhavanja, također pruža zaštitu u slučaju kiše. Citroën Cactus M opremljen je i svakodnevnom tehnologijom koju donosi cjelokupna korisna oprema modela C4 Cactus (tablet s dodirnim zaslonom, easypush upravljanje mjenjačem...

Pored svih inovacija, Citroën Cactus M ponajprije je ugodan automobil za svakodnevnu upotrebu jer je opremljen sistemima za udobnu vožnju i tehnologijama serijskog modela C4 Cactus. Godinu dana nakon što je lansiran serijski model, ovaj konceptni automobil dočarava sav potencijal verzije modela C4 Cactus.