Tehnološki shuttle visoke klase
0

FOTO / Citroen Tubik stiže u Frankfurt

Sarajevo-x.com
Citroenov novi koncept zove se Tubik, a on je tehnološki shuttle visoke klase u službi velike ideje da se vrati želja za putovanjem. Riječ je o ugodnom, inteligentnom, umreženom i zelenom putovanju.

U kontekstu kada više ne govorimo o udaljenostima već o trajanju putovanja, kada informacije putuju brže od čovjeka i kada se jedan te isti put može prijeći pomoću više različitih prijevoznih sredstava te kada potrošači u prvi plan stavljaju lakoću kretanja, vrlo je važno za jednog proizvođača automobila da može već danas ponuditi rješenja prilagođena problematici mobilnosti u budućnosti.

Projekt Multicity materijalizira promišljanje Citroena o mobilnosti. Ovaj je korak već napravljen u Francuskoj pokretanjem usluge Citroen Multicity, internetskog portala koji predlaže itinerere, vodeći računa o svim raspoloživim prijevoznim sredstvima (automobili, vozovi, avioni, itd), radi što lakšeg putovanja.

Projekt Multicity svladao je još jednu etapu s novim djelićem tog rješenja, konceptnim automobilom Tubik čija je ambicija ponovno vratiti želju za putovanjem.

Tubik je prihvatio izazov ponudivši vozilo sa 9 mjesta čiji dizajn i razina oprema ne zaostaju za uobičajenim karakteristikama moderne limuzine. Inspirišući se linijama slavnog modela Citroen Type H, koji je široka publika od milja zvala "TUB", dizajneri Citroena povezali su različit i odmaknut stil s načinom obrade boja i materijala koji zadovoljava viši stepen sofisticiranosti i udobnosti.

Tubik ide čak i dalje nudeći svojim putnicima čahuru u najčišćem duhu "loungea", posvećenu udobnosti i opuštanju kako bi se obnovio užitak putovanja. Njegove brojne mogućnosti prilagođavanja sjedišta (poluspuštena, postavljena lice u lice, itd.) i tehnologija u kabini (veliki ekran s polukružnom pločicom, spacijalizacija zvuka visoke definicije i slično) pretvaraju ga u pravi prostor za življenje i druženje svih putnika. Putovanje uz Tubik postaje jednako važno kao i destinacija.

Ponuditi toliko prostora, ne gubeći pritom kontrolu nad potrošnjom podrazumijeva inovativni pogonski sklop. Tehnologija Hybrid4 uspijeva riješiti ovu jednačinuu. U paru s poboljšanom aerodinamikom, tehnologija ‘Full hybrid’ omogućuje konceptu Tubik da zadrži nivo emisija CO2 koji je usporediv s onim jedne klasične limuzine.

Tubik ima točkove od 22 inča i gume "tall & narrow" s vrlo niskim otporom kotrljanja, optimizirajući tako potrošnju goriva. Za što bolji kompromis između udobnosti i ležanja na cesti, Tubik je opremljen hidroaktivnim ovjesom, ekskluzivnom tehnologijom u svijetu automobila. Bez obzira na opterećenje vozila, udaljenost od tla ostaje konstantna zahvaljujući upravljanju ovjesom u realnom vremenu. Automatsko spuštanje pri velikim brzinama favorizira aerodinamiku i sudjeluje u smanjenju potrošnje i emisija CO2.