Koncepti
23

Citroen predstavlja konceptni Divine DS

Klix.ba
Više od pola miliona prodanih vozila u četiri godine širom svijeta, uspjeh je zbog kojeg je DS ove godine prerastao u zasebnu marku. Posljednje ostvarenje Citroenove podmarke je konceptni automobil Divine DS, koji je dizajniran i kreiran u Parizu i utjelovljuje bit marke DS.

Kompaktnom siluetom s četvero vrata karoserija ukupne dužine 4,21 m u metaliziranoj sivoj boji blagog odsjaja već na prvi pogled plijeni pažnju. Izražene i zaobljene linije karoserije ukrašene su snažnim grafičkim potpisom poput „DS Wings”, bočne su linije veoma jasne i oštre, a oblik krova jedinstven u svijetu. Uz jedinstven vanjski izgled ide i izuzetna unutrašnjost koja je izvedena na spektakularan i poseban način.

Citroen Divine DS ujedno je i plod susreta "velikih modnih kuća", vodećih u svojim područjima, kao što su kuće Lesage za vezene detalje ili Swarovski za kristalne ukrase. To je dokaz volje i vještine kojom DS ruši dosadašnja pravila i spaja različite svjetove, prvi put u svijetu automobila.

Futurističkim i avangardnim poimanjem svjetala koja se sjedinjuju s pokazivačima smjera stepenovanog paljenja, laserskom tehnologijom, fasete na krovu koje se podižu kako bi se ostavilo mjesta za kameru za vožnju unatrag, optimiziranom aerodinamikom silueta Divine DS pokazuje da je razigrana je i smjela. U unutrašnjosti su primijenjene nove tehnologije s vozačevim mjestom nalik na kokpit te isključivom upotrebom digitalnih sistema kao što su ekran osjetljiv na dodir i hologramski prikaz.

U unutrašnjosti sa suvozačeve strane tekstilna obloga prekriva konzolu i armaturnu ploču u samo jednom komadu u obliku tvista i spaja se s oblogama na vratima. Ta veoma prozračna tkanina obavija suvozača i uranja ga u svijet visoke mode, izvan svih klasičnih automobilskih standarda.

S vozačeve strane, uređenje je bogato tehnologijom i izrezbareno poput dragulja. Središnja konzola koja podsjeća na strukturu kičmenog stuba, te ističe elemente povezane s vožnjom. Prekrivena je bijelim zlatom, a njezin kristalan i veličanstven karakter pridonosi profinjenosti i otmjenosti ove neviđene unutrašnjosti. Diči se i posebnim prekidačima i digitalnim satom koji su ukrašeni kamenčićima. Crni granitni kamen sa zlatnim šljokicama osobito se slaže sa središnjom konzolom. Pravokutni je upravljač prava skulptura koja obećava jedinstvene doživljaje u vožnji.

Sjedišta su ukrašena vrlo vjernom izradom remena ručnog sata koja daje još jači karakter i udobnost tom ekskluzivnom obilježju marke DS. Sjedišta su presvučena visokokvalitetnom zrnastom anilinskom kožom, pomno odabranoj u kožari SETON zbog iznimne kvalitete i posebne obrade. Blago topla siva nijansa ističe metalne detalje od bijelog zlata i svaki tip unutarnjeg izgleda.

U zadnjem dijelu nema stakala pa su putnici obavijeni veoma intimnom i uglađenom „čahurom”.

Marka DS na modelu DIVINE DS predstavlja također i koncept hiperpersonalizacije. Taj koncept potpunom inovativnošću nadilazi personalizaciju pa se klijentu nude unutarnje obloge dostojne visoke mode i materijali koji ističu vrijednost ove marke, a rijetko se koriste u svijetu automobila. Zahvaljujući armaturnoj ploči i vratima koja se mogu zamijeniti u samo petnaest minuta, na raspolaganju su tri svijeta unutrašnjosti. Tri „dress codea” mogu se mijenjati prema ugođaju, a svaki utjelovljuje tri različite osobnosti: "Muževan stil”, "Pariški šik” i "Fatalni punk”.

Divine DS ima motor 1.6 THP s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva. Motor ima 270 KS i savršeno odgovara dinamičnom temperamentu Divine DS. S najvećom snagom od 199 kW pri 6 000 o/min i najvećim okretnim momentom od 330 Nm u rasponu od 1 900 o/min do 5 500 o/min, visoke su performanse nadohvat ruke.