Rumuni za Bavarce
0

BMW u vizijama studenata

Sarajevo-x.com
Dvojica "svježe" diplomiranih rumunskih studenata industrijskog dizajna, Andrei Avarvarii i Adrian Vasiliu, spojili su svoju ljubav prema automobilima i krerirali BMW Z0, koji je prema njima savršena vizija automobila za naredno desetljeće.

BMW Z0 ovi dizajneri su zamislili kao "pametan", efikasan i ekološki prihvatljiv sportski automobil na osnovu minimalističkog pristupa manje znači više privlači pažnju.

Prema riječima Andreija koji je dizajnirao vanjski izgled i Adriana koji je bio zadužen za unutrašnje uređenje, iako veliki problemi sa cijenama i nestašicom fosilnih goriva u velikoj mjeri ograničavaju proizvođače i dizajnere, nema potrebe ne iskoristiti tradiciju autoindustrije i ukomponovati je sa savremenim tehnologijama.

Tako su i pored fenomenalnog dizajna koji je insiprisan samim korijenima automobilizma, kada su auti bili aminimalističke mašine uspjeli unijeti duh modernih vremena gdje se vozački užici ne smiju zaboraviti, čak ni uz brigu za okoliš.

Osvrćući se upravo na probleme sa potrošnjom goriva u emisijom štetnih gasova, ova dva dizajnera su Z0 osmislili sa BMW-ovim već poznatim pogonom na hidrogen. Naime, vrlo sličan BMW-ovom Hydrogen 7 projektu Andrei i Adrian su odabrali motor sa pogonom na hidrogen, umjesto pogona na gorive ćelije. Upravo zbog 1,6-litarskog turbomotora koji i uz hidrogen nudi 200 KS, ali i apsolutno nimalo emisije CO2, ovaj konceptni model je dobio ime Z0.

Uz konstrukciju koja neodoljivo podsjeća na perolagane kit car komplete iz Caterhama i Westfielda, što se potvrđuje i sa ukupnom masom od svega 450 kg, Z0 potvrđuje status pravog sportskog automobila ubrzanjem do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Iako ovaj dizajnerski poduhvat izgleda vrlo ambiciozno, pa čak i poželjno, jasno je da pored dizajnerske ekstravagancije prepreka za serijsku proizvodnju stoji u vidu da su deset godina kojih su dizajneri predvidjeli za razvoj ovog automobila, ipak premalo vremena s obzirom da će tehnologiji pogona na hidrogene definitivno trebati mnogo više vremena od toga.