Koncepti
8

BMW otkrio koncept Active Tourer Outdoor

Klix.ba
Nakon što je najavljen prošlog mjeseca, kompanija BMW je otkrila svoj koncept Actiove Tourer Outdoor, a on će biti predstavljen na Sajmu OutDoor Friedrichshafen u Njemačkoj.

Ovaj koncept ima iste dimenzije i pogon poput prošlogodišnjeg koncepta Active Tourer, koji je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu. Dug je 4.350, širok 1.833 i visok 1.576 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.670 mm. To je plug-in hibrid, koji koristi 1,5-litarski benzinski motor, koji pokreće prednje točkove te električni motor, koji napaja litij-jonska baterija visokih performansi. Prosječna potrošnja iznosi 2,5 litara na 100 pređenih kilometara. Emisija CO2 iznosi 60 g/km. Ukupna snaga automobila iznosi 190 KS.

Koncept BMW Active Tourer može koristiti samo električni pogon i tako preći 20 do 30 kilometara. U hibridnom modu od 0 do 100 km/h ubrzava za osam sekundi, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h. Automobil je ofarban u Gold Race Orange boju, a dobio je 20-inčne točkove od legura. Koncept je dobio i nosač za dva bicikla, koji se može spremiti kako ne bi zauzimao prostor kada se ne koristi.

Prošlogodišnji koncept je imao 10,25-inčni digitalni ekran, a novi je dobio ekran od osam inča, koji se koristi za BMW-ove ConnectedDrive usluge, navigaciju i prikaz statusa hibridnog sistema. Vozač dobija informacije o različitim aktivnostima na otvorenom prostoru, poput planinarenja, penjanja i planinskog biciklizma.

Planova za produkcijsku proizvodnju zasad nema, ali će ova dva koncepta utjecati na nadolazeći model Serije 1 GT, koji će se na tržištu pojaviti prije kraja ove godine.

Vezani članci