Sajam u Los Angelesu
0

FOTO / Automobili od 450 kg

Sarajevo-x.com
Volvo Air Motion concept
Za potrebe sedmog dizajnerskog takmičenja u okviru Los Angeles Auto Showa učesnici su dobili zadatak da predstave svoju viziju automobila sa četiri sjedišta koji će biti težak samo 454 kilograma, ali koji će obezbjediti udobnu i sigurnu vožnju uz dinamične vozne osobine. Iako je zadatak bio težak, prijavljeno je devet neobičnih konceptnih automobila.

Ideja vodilja za ovakav zadatak bila je da se dizajnira automobil koji bi u minimalnoj mjeri koristio energetske resurse, i u što manjoj mjeri uticao na životnu okolinu. U skladu sa tim zahjtevom bilo je neminovno da konceptni automobili budu što lakši i što efikasniji u potrošnji energije.

Zanimljivo je da je ove godine takmičnje prošireno na globalni nivo, pa su prihvaćena rješenja svih proizvođača širom svijeta, za razliku od prethodnih godina kada su učestvovali samo dizajnerski centri i proizvođači iz SAD-a.

Ove godine su tako takmičenju pristupili General Motors, Honda, Maybach, Mazda, Mercedes, Nissan, Smart, Toyota i Volvo, a među najkontroverznije spada rješenje Maybacha. Njihov Den-Riki-Sha koncept predstavlja vrstu luksuzne rikše koja koristi kombinaciju ljudskog i električnog pogona, te je namjenjen luksuznom gradskom prevozu.

Jednako je zanimljiv Volvo Air Motion koncept, a koji je u skladu sa svojim imenom pogonjen isključivo motorom koji za gorivo koristi kompresovani zrak. Uz ovako "čist" pogon Air Motion se ističe i dinamičnom koncepcijom sportskog automobila koji uz otvoreni kokpit obezbjeđuje uzbudljivu vožnju.

Slično kao i Volvo, Honda je pripremila konceptni model Air koji je također pokretan motorom koji koristi kompresovani zrak, a za sam dizajn Honda je kao inspiraciju imala "rollacoastere" iz zabavnih parkova.

Čast izlagača iz SAD-a brani Cadillac sa Aera konceptom koji u formi kupea sa 2+2 smještajem putnika ima domet od 1.609 kilometara zahvaljujući alternativnom pogonskom gorivu.

Mazda je na osnovi uspješnog serijskog modela MX-5 konstruisala konceptni model MX-0, na kojem je korišteno mnogo manje dijelova, a brojni novi elementi su izrađeni od naprednih i vrlo laganih materijala.

U slučaju neobičnog Nissana iV najveću novost predstavlja samonoseća karoserija koja je izrađena od biopolimera, a koji je u potpunosti dobiven iz organskih izvora. Sličan pristup je imao i Calty Design Research centar u saradnji sa Toyotom, koji NORI konceptom predviđa da će se u budućnosti moći kombinovati prednosti karobnskih vlakana sa ekološkim vrijednostima morske trave kako bi se dobila lagana i ekološki podobna karoserija.

Mercedes je, uz Maybachovu premijeru, pripremio i koncept Biome koji predstavlja novi pristup samog razvoja budućih automobila, a svoje "ruke" Mercedes je imao i u Smartovom 454 konceptu koji će pokazati kako bi trebao izgledati mali gradski automobil sa svim vrijednostima koje je nametnulo ovo takmičenje.

Pobjednik ovog dizajnerskog takmičenja koje u svakom slučaju pozitivno djeluje na kreativnost proizvođača i dizajnera znati će se 19. novembra ove godine, nakon što se održe premijere svih kandidata na sajmu u Los Angelesu.