auto
8

Kompanija Tesla Motors predstavila novu bateriju koja predstavlja veliku prekretnicu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Tesla Motors je predstavila novu bateriju za verzije svojih modela automobila S i X koji će proširiti opseg i znatno povećati ubrzanje, prenosi BBC.

Izvršni direktor električnih automobila Elon Musk pozdravio je ovaj potez kompanije kao "duboku prekretnicu".

On je rekao da je hemijska ćelija baterije ista, ali da će rekonfiguriran proizvod skladištiti više energije u istom prostoru. Tesla, koji je ovoga mjeseca zabilježio gubitak veći nego što se očekivalo, u svoju sportsku postavu dodat će i sedan.

Musk tvrdi da novi 100-kilovatni akumulator znači "high-end“ verziju Modela S sedan, pod nazivom P 100D, koji će biti najbrži ubrzavajući automobil na svijetu u proizvodnji pri čemu će brzinu od 100 kilometara na sat dostizati za 2,5 sekundi.

"To su vrlo duboke prekretnice i mislim da će pomoći uvjeriti ljude širom svijeta da je elektrika budućnost", rekao je Musk na konferenciji za novinare.

Novi akumulator proširuje opseg verzije novog modela S i izvan 480 hiljada, a Musk je dodao da će vozač po hladnom vremenu moći putovati iz San Francisca do Los Angelesa (gotovo 600 kilometara) bez punjenja.