auto
0

Kompanija Chrysler povlači 840.000 automobila

Klix.ba
Američki proizvođač automobila Chrysler je saopćio da će povući gotovo 840.000 vozila.

Blizu 490.000 vozila će biti povučeno zbog komponenata na naslonjačima za glavu, koji su dizajnirani da se pomaknu naprijed u slučaju sudara sa zadnje strane. Kompanija povlači i 282.000 automobila kako bi popravila softver, koji je "nenamjerno" programiran da aktivira bočne zračne jastuke na suprotnoj strani udara.

Kompanija Crysler je saopćila da su prijavljena tri incidenta i jedna manja povreda zbog problema sa zračnim jastucima, međutim, povreda povezanih sa problemom naslonjača za glavu nije bilo. Chrysler je saopćio da su aktivni naslonjači za glavu dizajnirani da spriječe povrede vrata, tako da se automatski pomjeraju naprijed u slučaju udara sa zadnje strane automobila. Problem je nastao kod mikrokontrolera, koji kod nekih vozila mogu spriječiti ispravno funkcionisanje sistema.

Blizu 69.000 kamioneta će biti povučeno zbog softvera za elektronsku kontrolu stabilnosti, kao i 1.060 komercijalnih kamiona. Bit će povučeno i blizu 226 putničkih vozila proizvedenih ove godine, kako bi se zamijenili moduli za kontrolu zračnih jastuka. Ukoliko se to ne bi učinilo, moguće je da se zračni jastuci uopće ne aktiviraju.

Glasnogovornik Chryslera, Eric Mayne, rekao je da je povlačenje automobila rezultat praćenja strogog sigurnosnog protokola. Većina vozila koja će biti povučena nalazi se u Sjevernoj Americi.

Prošlog je mjeseca Chrysler pristao na povlačenje 2,7 miliona Jeepova, kod kojih postoji opasnost od požara na rezervoarima za gorivo. Kompanija je prvi zahtjev Vlade SAD-a odbila, objavio je BBC.