Najbrža limuzina u pripremi?
0

Koenigsegg sa četvero vrata i 700 KS

Sarajevo-x.com
I prije nego što je Porsche predstavio Panameru i Aston Martin svog Rapide već sada je poznato da neće biti baš dugo usamljeni u klasi supersportskih limuzina. Naime, već iduće godine na sajmu automobila u Ženevi švedski Koenigsegg bi trebao predstaviti svoj četverovratni model.

Koenigsegg je već odavno stekao ugled proizvođača ultimativnih sportskih automobila, te su prve glasine o njihovoj supersportskoj limuzini bile pravo iznenađenje. Nevanični izvori iz ove kompanije tvrde da je novi model u procesu razvoja već pune dvije godine, a kao glavni poticaj za razvoj ovakvog modela iz Koenigsegga ističu bogata istočna tržišta gdje je potražnja za brzim i luksuznim automobilima uvijek veća od ponude.

Također, glineni model koji otkriva dizajn i koristi za finalna mjerenje i uklapanja već odavno je prisutan, te prema riječima rijetkih sretnika koji su ga vidjeli vrlo snažno se oslanja na dizajn novog CCX-a koji je i prikazan na slikama. Naravno, silueta je drugačija zbog same koncepcije automobila ali prepoznatljivost švedskog dizajna je zagarantovana. Također, već sada je poznato da novi četverosjed neće dijeliti motor sa CCX-om, već će dobiti potpuno novi motor kojeg su inžinjeri Koenigsegga posebno razvili za novi model.

Riječ je o vrhunskom V8 motoru koji će isporučivati oko 700 KS, a zahvaljujući laganoj konstrukciji od karbonskih vlakana novi model bi trebao biti sposoban za brzine do 350 km/h. Naravno, ovakve osobine biće jedinstvene među limuzinama, te će bez problema novi Koenigsegg biti najbrži automobil takvog tipa na svijetu.

Već je poznato da će i pored vrhunskih performansi novi četverovratni Koenig biti i jeftiniji od CCX-a, te u ovoj kompaniji očekuju godišnju produkciju od 70 do 80 primjeraka. Od te količine polovina je namjenjena tržištu SAD-a, dok ostala polovina ide u Aziju i zemlje Srednjeg Istoka.