auto
0

Klasika: Lancia Aurelia B24 Spider

Klix.ba
Lancia je ovaj atrkativni spider po imenu Aurelia B24 predstavila na Brussel Motorshow-u davne 1955. godine.

Kao što samo ime govori ovaj spider je bio zasnovan na Aureliji, ali je imao znatno kraću šasiju i potpuno izmjenjen oblik karoserije.

Za dizajn je naravno, što je i primjetno, bio zadužen Pininfarina, te se ovaj spider do danas smatra jednim od njegovih najboljih dizajnerskih uradaka. Ovaj model je znatno pomogao postizanju njegove reputacije, te je kao što je poznato od 60-ih godina bio zadužen za dizajn skoro svakog serijskog Ferrarija.

Interesantne linije vrata na Spideru su se kasinje pojavljivale na kabrioletima koje je dizajnirao Pinifarina, a najbolji primjer je svakako Ferrari 250 GT California.

Spider naravno nije plijenio samo svojim prelijepim izgledom, nego i voznim osobinama. Srce Lancia Aurelia B24 Spidera je bio 2.4 litreni V6 agregat, koji se ugrađivao i u ostale Aurelije. Ovo nije bio prvi serijski V6 iz Lancije jer je tu titulu ponio V šestak zapremine 1649 kubna centimetra koji se ugrađivao u Lambdu.

Spider je poprilično nepoznat automobil zbog veoma ograničenog broja proizvedenih primjeraka, ali svojim voznim i dizajnerskim kvalitetima sasvim ravnopravno stoji rame uz rame legendama iz 50-ih godina, poput Jaguara XK i Healeya.

Spider je 1956. godine zamijenjen kabrioletskom verzijom koja je imala izmijenjenau karoseriju, a najupečatljiviji su bili prednja karambloka urađena iz jednog komada, nove kvake na vratima te ravnije prednje staklo.

Sada je Lancia Aurelia B24 Spider veoma rijedak prizor, a u svoje vrijeme je bila skuplja od konkurencije te je tako i dan danas.