auto
0

Kineski Geely kupio Volvo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ford Motor Company je i službeno objavila svoju odluku da je prodala Volvo Car Corporation i to najvećem privatnom proizvođaču automobila u Kini, kompaniji Zhejiang Geely Holding Group Company Limited.

Ford je potvrdio da je dogovor o prodaji postignut, a da će sve pojedinosti biti objavljene početkom rada u trećem kvartalu 2010. godine. Tako je Volvo u potpunosti prešao u kineske ruke. Geely je za Volvo platio 1,8 milijardi dolara, što je manje od jedne trećine iznosa koji je prije desetak godina dao Ford. Od 1,8 milijarde dolara, koliko je ugovor težak, Geely će u gotovini isplatiti 200 miliona dolara, a konačna vrijednost ugovora će biti dogovorena nakon procjene cjelokupne vrijednosti imovine Volva i obznanjena u trećem kvartalu ove godine.

Ford prodajom neće zadržati nijednu dionicu Volva, ali postignutim dogovorom Ford će i dalje (na neodređeno vrijeme) nastaviti isporučivati motore i ostale komponente za Volvo, kao i do sada. Ford je obznanio podatak da Volvo nije profitan još od 2005. godine. Ford je 2007. godine prodao Aston Martin, a 2008. godine prodao je i marke Jaguar i Land Rover.

Volvo Cars ima oko 20.000 zaposlenih, a od tog broja 15.000 je u Švedskoj. Ove godine otpušteno je 6.000 radnika. Godišnja proizvodnja Volva je u 2008. godini bila 310.000 vozila, a ove godine se očekuje porast na oko 325.000 primjeraka. S obzirom da je osigurana budućnost Volva kao marke, po svemu sudeći najavljivani novi modeli imaju izvjesnu budućnost.