auto
0

Kineski dijelovi u Aston Martinu kao razlog opoziva

Klix.ba
Aston Martin je objavio opoziv koja je obuhvatio čak 17.590 njihovih automobila. Opoziv se tiče svih modela s upravljačem na lijevoj strani koji su proizvedeni od novembra 2007. godine, kao i svih modela s upravljačem na desnoj strani koji su proizvedeni od maja 2012. godine.

Jedina pozitivna činjenica u ovom masovnom opozivu je to da najnoviji model Aston Martina, Vanquish, nije obuhvaćen ovim opozivom.

Razlog ovog opoziva je zabrinutost Aston Martina zbog krivotvorenog dijela. Naime, Aston Martin polugu papučice gasa naručio od kompanije Shenzhen Kexiang Mould Tool Co Limited iz Kine, a za koju je naknadno utvrđeno da ugrađuje krivotvorene plastične dijelove kao službeni i originalni DuPont proizvod. Oni su opet ovaj krivotvoreni plastični dio dobili od druge kineske kompanije Synthetic Plastic Raw Material Co Ltd Dongguan.

U izjavi koju su dali čelnici Aston Martina istaknuto je za nisu zabilježene povrede ili nesrećeuzrokovane ovim dijelom. Oni su već pronašli alternativnog dobavljač ovog dijela, a ovaj put je to kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji .

Vezani članci