auto
15

KIA Sportage dobila JD Power nagradu za pouzdanost

Klix.ba
U najnovijoj studiji o pouzdanosti vozila (Vehicle Dependability Study - VDS), koju provodi američka kompanija J.D. Power, KIA Sportage vinuo se na sam vrh u kategoriji malih SUV-ova, što je prvo KIA-ino VDS priznanje u historiji ove marke.

Studija je istraživala probleme vlasnika s njihovim 3 godine starim vozilima (2012. godište) u zadnjih 12 mjeseci. Pouzdanost se određuje brojem problema na 100 vozila (PP100), gdje manji broj kvarova predstavlja viši dugoročni nivo kvaliteta.

Sportage je pored sedam protivkandidata osvojio 1. mjesto s rezultatom 129 PP100. Ovo zadnje priznanje Kijinog globalnog bestselera Sportaga je nastavak njegove uspješne priče, jer je u zadnje 2 godine pobjeđivao u J.D. Powerovoj studiji početnog kvaliteta (IQS 2013 i IQS 2014).

Sportage je najilustrativniji primjer Kijinog napretka cijele game modela, a njegov prepoznat kvalitet je opipljiv dokaz Kijine dugoročne strategije poboljšanja iskustava vlasnika.

Studija J.D. Powera o pouzdanosti vozila mjeri dugoročni kvalitet vozila, uključujući i nove tehnologije i pomagala koja su i dalje na raspolaganju kupcima. U studiji za 2015. godinu obuhvaćena su 32 brenda i 228 modela, a pokriva 177 specifičnih simptoma kvarova koji su raspoređeni u 8 glavnih kategorija vozila.

Sa prodatih 97.489 primjeraka u 2014. godini je Sportage Kijin najprodavaniji model u Evropi, a kao i svi ostali Kijini modeli dolazi sa 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km)