Nove ideje iz KIA-e
0

KIA No3 u Ženevi

Sarajevo-x.com
Na predstojećem sajmu automobila u Ženevi KIA će predstaviti izuzetno zanimljiv koncept pomalo nezanimljivog imena. KIA-in „broj tri“ treba najaviti u kojem smjeru ovaj proizvođač namjerava razvijati svoje gradske automobile, ali i potvrditi da je njihova asimilacija sa evropskim dizajnom upotpunjena.

KIA-in koncpetni No 3 model je vizija kompaktnog gradskog automobila koju je realizovao Peter Schreyer, već dokazani dizajner koji vodi KIA-in dizajnerski odjel u Evropi. Sa ovako „svježe“ dizajniranim modelom KIA-ina evropska ekipa dizajnera pokazala je u kojem smjeru će se kretati oblikovanje budućih modela, ali najavila i skori dolazak novog gradskog automobila.

Istina je da kada se ukupno rješenje KIA-e No 3 detaljnije posmatra neizbježni je primjetiti da su uzor bili evropski konkurenti kao što je Ford Fiesta, ali s obzirom da je zasita riječ o odlično oblikovanom i skladnom automobilu, teško je blagu dozu neoriginalnosti uzimati kao veliki nedostatak. Naravno, barem na konceptnom modelu neće nedostajati i orginalnih rješenja, pa tako ovaj 4.045 milimetara dugačak gradski mini nudi jedinstveno rješenje panoramskog krova. Naime, za razliku od do sada viđenih rješenja gdjeje riječ o produženom vjetrobranu ili jednostavno višedjelnom staklenom krovu, u KIA-u su došli na ideju da apsolutno cijeli krov bude proziran, u kojem slučaju dodatnu čvrstoću obezbjeđuje neobičan poprečnio nosač koji se dijagonalno pruža od desnog A nosača do lijevog B nosača krova. Uz ostale elegantne linije No 3 zahvaljujući ovakvom izgleda zaista posebno, a kada previše sunca počne praviti staklenik od automobila na raspolaganju će biti pokretna obloga, kao i snažan klima uređaj.

Također, zanimljivo je da iz KIA-e indirektno potvrđuju kako će ovaj model ugledati i serijsku proizvodnju, a s obzirom na odličan izgled i praktične vrijednosti ima realne šanse da zabilježi uspjeh do kakvog su došli nešto veći kompakti Cee'd i Pro Cee'd. Zvanična svjetska premijera KIA-e No 3 održaće se trećeg marta u 12 sati i 15 minuta, u izložbenoj dvorani 4/5 ženevskog sajma automobila.