auto
0

Kia Motors započela probnu proizvodnju u Slovačkoj

FENA
Južnokorejski proizvođač automobila Kia Motors započeo je s probnom proizvodnjom u svojoj tvornici u Slovačkoj, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnik te kompanije u razdoblju povećane zabrinutosti da bi korupcijski skandal u koji je ta firma upletena mogao utjecati na njezine planove globalnog širenja.

"Slovačka tvornica je početkom ovog mjeseca započela s probnom proizvodnjom", kazao je menadžer za međunarodne komunikacije te kompanije Michael Choo u telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

Kia, drugi po veličini južnokorejski proizvođač automobila iza Hyundai Motorsa, prošlog je mjeseca odgodio svečano otvorenje radova na izgradnji svoje prve američke tvornice u saveznoj državi Georgiji nakon što je predsjednik uprave te kompanije Chung Eui-sun priveden na ispitivanje vezano uz optužbe za korupciju.

Milijardu eura vrijedna tvornica u Slovačkoj, navodi se u saopćenju te kompanije, trebala bi do kraja godine započeti s masovnom proizvodnjom vozila s maksimalnim kapacitetom od 300 hiljada vozila godišnje. Zaposleno je 1.200 radnika, dok bi se do 2009. njihov broj trebao popeti i do tri hiljade..

Odluka o tome kada će se održati odgođeni svečani početak radova na izgradnji američke tvornice još nije donesena. "Datum za održavanje svečanosti još nije određen ali odgoda neće utjecati na cjelokupni plan", kazao je Choo. To 1,2 milijarde dolara vrijedno ulaganje u izgradnju prve tvornice na američkom tlu, koja bi s proizvodnjom trebala započeti u 2009, Kia je najavila još u martu.