auto
0

Kazna za kaznom: Volkswagen će zbog "Dieselgatea" platiti dodatnih milijardu eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Volkswagen i američko Ministarstvo pravde obavili su preliminarne razgovore o mogućnosti nagodbe u vezi sa skandalom izduvnih gasova dizel motora njemačkog proizvođača poznatijeg kao Dieselgate.

Reuters je još u junu izvještavao o mogućnosti nagodbe, a list The Wall Street ove je sedmice izvijestio o cifri od milijardu eura koju bi Volkswagen trebao platiti Ministarstvu. Proces dolaska do konačnog dogovora usporile su nezavisne privatne tužbe protiv VW-a, ali i tužbe tri savezne države.

Milijardu eura je dodatna kazna pored nedavno dogovorenog iznosa. Podsjećamo, svjetski mediji su u junu pisali kako će njemački proizvođač morati platiti ukupno oko 15,3 milijardi dolara ili oko 13,5 milijardi eura. Od toga, Volkswagen je navodno pristao na otkup prodatih vozila sa problematičnim 2.0-litarskim dizel motorom (oko 9 milijardi eura) te finansiranje usavršavanja "čišćih" rješenja za pokretanje automobila.

U sklopu dogovora sa Ministarstvom pravde VW će potrošiti oko 1,8 milijardi dolara u sklopu 10-godišnjeg programa državne promocije i usavršavanja električnih automobila. 2,4 milijarde eura rezervisane su za učešće VW-a u kupovini novih autobusa za javni prevoz ili ulaganje u infrastukturu za smanjenje emisije štetnih gasova.

VW bi se suočio sa puno većom novčanom kaznom ukoliko bi vlasti SAD-a zatražile otkup dodatnih vozila sa 3.0-litarskim motorima koji se nalaze pod haubom Audija, Porschea i VW-ovim terenaca proizvedenih nakon 2009. godine.