auto
0

Kako muzika utječe na vašu vožnju

Sarajevo-x.com
Možda niste svjesni toga, ali muzika koju slušate umnogome utječe na brzinu i stil vaše vožnje, objavio je Daily Mail.

Šta slušate dok vozite? Soundtrack filma”Prljavi ples”? “I Will Survive” pojačano “do daske”? Pitanje koje uzročno-posljedično slijedi jeste šta sve vozača čini lošim vozačem?

Nedavna istraživanja kompanija za osiguravanje vozila pokazala su da srž problema jeste u onome što vozača ometa u njegovoj vožnji.

Istraživanja Britanskog odjela za transport dovela su do zaključka da su smetenost i dekoncentriranost vozača uzrok 12% ukupnog broja nesreća, kao i 19% svih fatalnih nesreća. Studije su pokazale da su, na žalost, djevojke te koju su najčešće odsutne za vrijeme vožnje.

Muzika, po pravilu, ometa vozače. Ne radi se samo o mijenjanju radio stanica za vrijeme vožnje ili uključivanja iPoda ili prebiranju pjesama po iPodu. Problem je, generalno, u glasnoj muzici.

Zato je neophodno imati na umu da, slušajući brzu i glasnu muziku, vozači automatski brže voze i povećavaju rizik od nastanka automobilske nesreće.

Naučni istraživači sa izraelskog Ben-Gurion univerziteta u Beer-Sheva otkrili su da vozači koji slušaju muziku bržeg tempa dožive dva puta više automobilskih nesreća u odnosu na one koji slušaju sporiju muziku.

Pokazalo se da ti isti vozači češće prolaze kroz crveno svjetlo i, uopće, voze prebrzo. Užasavajuća su saznanja Royal Society for the Prevention of Accidents čije statistike pokazuju da se oko 1,000 smrtnih slučajeva godišnje dovodi u vezu sa ubrzanom vožnjom, naglasio je Daily Mail.

Naravno neophodno je, pored tempa muzike, imati na umu i jačinu zvuka. Kanadske studije su pokazale da je ljudima potrebno 20% više vremena da izvedu fizičke i mentalne operacije ako slušaju glasnu muziku. Ovako zakašnjele reakcije mogu biti pogubne za vozača.

Pjesme pogrdnog i “ljutitog” sadržaja čine vozče nemarnim za vrijeme vožnje i stvaraju mogućnost povećanog rizika na cestama.

Slijedi lista muzičkih prijedloga kako onih za vrijeme vožnje, tako i onih za doma. I bitno je ne pojačavati muziku previše!

Muzika za vožnju:

Gary Jules - “Mad World”

Lemar – “Another Day” Sugababes – “Too lost in you”

Muzika koju, ipak, treba slušati kod kuće:

Wagner - !The Ride of the Valkyries” Prodigy – “Firestarter” Basement Jaxx – “Red Alert”