auto
7

Kako izgleda kad se spoje Walter Röhrl i Cayman GT4

Klix.ba
Porsche je objavio zanimljiv promotivni videomaterijal posvećen svom novom modelu Cayman GT4 u kojem je demonstracija praktičnih mogućnosti automobila povjerena legendarnom njemačkom rally vozaču Walteru Röhrlu.

Uz popratne komentare Nijemca, čije je ime dugi niz godina vezano uz razvoj i testiranje Porsche automobila, video otkriva sve mogućnosti najsnažnijeg Caymana uz koje bi i vozači amateri, ako to žele, na stazi mogli uspješno unaprijediti svoje vozačke vještine.

Porsche Cayman GT4 premijerno je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Uz oznaku GT4 stiže drugačije dizajniran prednji dio automobila, veći su i otvori za usis zraka na bokovima, a pored manjeg spojlera na poklopcu motora tu je i dodatni veliki fiksni zadnji spojler. U odnosu na slabije Caymane, GT4 je bliži podlozi za 30 milimetara, posjeduje kočnice koje su za ovu priliku „posuđene“ sa modela 911 GT3 i otvoreniji izduvni sistem sa centralno smještenim dvostrukim završecima.

Za pogon je zadužen centralno smješten 3,8-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor koji preko 6-stepenog ručnog mjenjača na zadnju osovinu šalje 385 KS pri 7.400 obr/min. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 420 Nm i raspoloživa je od 4.750 do 6.000 obr/min. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 4,4 sekunde, od 0 do 200 km/h potrebno mu je 14,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 295 km/h. U Porscheu za sada još uvijek nisu donijeli konačnu odluku, ali ostavljaju otvorenu mogućnost da će uskoro ponuditi još snažniji Cayman koji bi se prodavao pod oznakom GT4 RS.