auto
0

Još spremniji Jeep Cherokee

Sarajevo-X
Iako je novi model Cherokee predstavljen tek prije 4 godine, iz Jeepa su ga odlučili još malo dotjerati, kako bi se što bolje nosio sa sve brojnijom konkurencijom.

Kada pomislite na Ameriku, prva asocijacija uz to je Coca Cola ili Jeep. Jeep, kod nas popularnije zvan “đip”, svoju tradiciju je gradio dugo i vrlo uspješno. Danas je to jedno od najpopularnijih imena kada se govori o terenskim vozilima, mnogi čak terence drugih proizvođača nazivaju đipovima. Ali to ime je rezervisano isključivo za ovu kompaniju, koja sada obnavlja jedan od svojih najpopularnijih modela.

Iako je predstavljen 2001. godine, već sada su se iz Jeepa odlučili da još malo "ušminkaju" ovaj model, a svako dodatno poboljšanje ne može štetiti. Osnova promjene leži u izgledu, gdje se redizajnirani model prepoznaje na prvi pogled, no odmah nećete shvatiti šta je novo. Razlog za to su vrlo malene izmjene, u koje spadaju redizajnirana prednja "rešetka", branici, gdje su prednji bez velikih okruglih rupa za maglenke, koje se sada nalaze odmah ispod glavnih svjetala. U novom braniku je i duguljasti žmigavac, a na njega se nastavljaju lagano izmjenjeni blatobrani. Osim toga, primjetit ćete i nove alu-felge, što je zadnja vizuelna razlika obnovljenog Jeepa. U unutrašnjosti promjene su još manje, poboljšana su sva sjedišta i ergonomija, tako se prekidači za el. prozore sada nalaze na centralnoj konzoli.

Pored toga, iz Jeepa se najviše hvale mehanikom, gdje su svi problemi predhodnog modela otklonjeni, a tu su sada još neke novosti. Glavna je 2.8l CRD VGT dizelski motor, koji šalje u mirovinu 2.5l dizelaša. Ovaj dizelaš razvija 163 KS i 400 Nm obrtnog momenta, a zadovoljava Euro 4 norme o ispušnim plinovima. Zahvaljujući novom 6 stepenom manuelnom mjenjaču, ubrzava do 100 km/h za 12.8 sekundi. Ali još bolji rezultat se postiže poboljšanim 5 stepenim automatikom, koji stotku dohvati za 12.2 sekunde. Manuelni 6 stepeni mjenjač, osim uz ovaj motor, sada će biti u ponudi i uz 2.4l benzinac, dok 3.7 V6 dolazi samo uz "pratnju" 5 stepene automatike.

Oni kojima treba terenac za prevoz stvari radovat će se saznanjem da Cherokee ima povećanu nosivost, dok će ostali uživati u još bogatijoj serijskoj opremi. Cijene ovog modela biti će poznate kada dođe u salone, no okvirno, zna se da će Jeep Cherokee sa novim 2.8l CRD motorom kretati od oko 33 hiljade eura pa na više.

B. K.