auto
13

Još jedna nesreća Tesle za vrijeme rada autopilota, kompanija krivi vozača

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vozač električnog automobila Tesla slupao je vozilo u Kini za vrijeme korištenja autopilota, prenosi Mashable. Nesreća se desila u isto vrijeme kada je kompanija sa zvaničnog kineskog sajta privremeno uklonila termin "autopilot".

Predstavnici Tesle tvrde kako je uklanjanje termina puka slučajnost jer se radi o korigovanju riječi na stranim jezicima te da slučaj nema veze sa saobraćajnom nesrećom koja se desila početkom augusta.

Vozač je koristeći autopilot uzrokovao saobraćajnu nesreću na autoputu u Pekingu udarivši u automobil na zaustavnoj traci. Autopilot je dizajniran da izbjegne ovakve sitacije, ali detalji nesreće još uvijek nisu poznati tako da ljudski faktor nije isključen.

U nesreći na sreću nije bilo povrijeđenih za razliku od američkog slučaja nesreće u kojoj je vozač smrtno stradao kada se Tesla na autopilotu zabio u vozilo koje se uključivalo u cestu.

Također, kompanija moli vozače da ne sklanjaju ruke sa upravljača prilikom aktiviranog autopilota. Predstavnici Tesle tvrde kako vozač u Kini nije držao volan za vrijeme nesreće. Kompanija neprestano napominje kako za vrijeme autopilota vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu u slučaju nužde jer sistem nije savršen.

Teslin autopilot zaista zahtijeva da vozač bude svjestan okoline i mogućih opasnosti, a dizajniran je prvenstveno kao privremeni odmor vozača, a nikako kao njegovu zamjenu.