auto
0

Još jedna nagrada za VW Golf V GTI

NINA
Volkswagenov kompaktni trkač dobija još jednu nagradu, ovaj puta mu utjecajni magazin What Car dodjeljuje titulu najboljeg "Hot Hatch" automobila.

Za one koji se prvi puta susreću sa nazivom "Hot Hatch", moram objasniti značenje, jer je to više "univerzalna" nego engleska riječ. Dodjeljuje se najboljem "malom" automobilu - ne preko kompaktne klase, koji je zabavan za voziti, startan, brz i tako dalje - nešto kao najbolji automobil za zabavu. U prevodu sa engleskog Hot - vruće, Hatch je skraćenica od hatchback, što označava vrstu karoserije (3, 5 vrata).

Kao obrazloženje za titulu koja je pored brojne konkurencije pripala GTI-u, navedeno je: "Iskreno, teško je zamisliti bilo koji drugi model koji bolje zadovoljava potrebe vozača hot hatch automobila 21. vijeka". Posebno oduševljenje izraženo je odličnim 2.0 Turbo motorom sa 200 KS, koji vrlo ravnomjerno razvija snagu, kao i DSG mjenjačem sa duplim kvačilom.

Ovo nije jedina titula novom Golfu GTI, već sada ih je toliko da je sve teško i nabrojati. Spomenut ćemo samo one najznačajnije, u koje svakako spadaju titule automobila godine, koje su GTI-u dodjelili Top Gear, Fifth Gear, The Sun itd.

No, najveća nagrada novom GTI-u je odziv kupaca, koji je do sada i više nego dobar. Iako smo tek u prvom mjesecu nove godine, na nekim tržištima VW je već prodao trećinu planirane godišnje prodaje GTI-a. A tu se 60% kupaca odlučilo za trovratnu verziju, dok je 40% izabralo DSG mjenjač, umjesto serijskog manuelnog sa 6 brzina.

B. K.