Fiat
0

John Elkann novi predsjedavajući kompanije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski proizvođač automobila "Fiat" saopćio je u utorak da nasljednik porodice Agnelli i dosadašnji potpredsjednik kompanije, John Elkann, preuzima funkciju predsjednika, šest godina nakon što je vodeću ulogu u kompaniji imao neki član te poznate porodice.

Na konferenciji za novinare "Fiata" u Torinu najavljeno je da će Upravni odbor zvanično potvrditi izbor 34-godišnjeg Elkanna na sastanku zakazanom za srijedu, dok će nešto kasnije biti predstavljen i petogodišnji poslovni plan kompanije, javio je AP.

"Sutra je važan dan za "Fiat" i za mene. Veoma sam sretan i ponosan zbog toga i zahvaljujem se svima koji su mi pomagali i podržavali me ovih godina. Zahvaljujem i svojoj porodici na ukazanom povjerenju. Naravno, razmišljam i o svom dedi i koliko bih volio da je on danas tu", izjavio je Elkann.

Izvršni direktor "Fiata", Sergio Marchionne, koji se na rukovodećem mjestu nalazi od 2004., godinu dana nakon smrti Elkannovog djeda i dugogodišnjeg predsjednika tog talijanskog automobilskog giganta Djanija Agnellija, ostaje na sadašnjoj poziciji.

Marchionne je izjavio da će petogodišnji plan biti "ambiciozan", ali je odbio da iznese detalje uoči predstavljanja u srijedu. Novinari su došli do informacije da će plan sadržati proizvodnju novih modela i čvršću integraciju s firmom "Kraisler".

Dosadašnji predsjednik kompanije, Luka Cordero di Montezzemolo, koji je na toj poziciji od 2004. i bio je mentor Elkannu, u utorak je najavio da se povlači.

On je objasnio da je sačekao da "Fiat" ojača i da jedan član porodice Agnelli bude spreman da preuzme njegovo mjesto, kako bi dao ostavku.

Porodica Agnelli posjeduje većinski paket akcija u "Fiatu", kompaniji koju je osnovao Elkannov pradjeda, a decenijama je na njenom čelu bio Gianni Anelli.