auto
0

Jeep Treo

Klix.ba
Jeep planira da predstavi do sada najradiklanije dizajnirano 4x4 vozilo koje je nastalo u njihovim pogonima, a u čijem razvoju je uveliko korištena tehnologija lunohoda.

Ova zabavna i veoma neobična vozilica će biti predstavljena iduće sedmice na Tokyo Motor Showu, a iako je dizajn neviđen i veoma originalan našlo se mjesta i za tradicionalne Jeep-ove elemente poput prepoznatljivih sedam otvora za zrak na prednjoj masci.

U unutrašnjosti je obezbjeđen prevoz za tri osobe, ili za dvije osobe za prtljagom, te se neizbježno dobiva osjećaj kompaktnog i malog automobila.

Treo je zasnovan na potpuno novoj platformi koja je dizajnirana da što bolje ispuni zahtjeve drive-by-wire tehnologije i zero-emmision pogona na gorive ćelije, kao i mnogih drugih naprednih sitema i elektro motora koji Treu obezbjeđuje stalni pogon na sva četiri točka.

Karoseriju karakteriše oblik kapljice na koju su visoko na kraju montirana dva krila koja su udomila zadnja stop svjetla a ujedno i služe kao nosači za mountain bikeove.

Upadan detalj su i izbačeni točkovi i cijelo vješanje u odnosu na karoseriju što će pored imidža umnogome pomoći i pri savlađivanju veoma zahtjevnih off-road prepreka.

U unutrašnjosti će vas dočekati prepoznatljiva i veoma jednostavna Jeepova riješenja, a to potvrđuje činjenica da su volan, instrument tabla i pedale uklopljene u jedan isti modul.

Perolaka sjedišta su izrađena od karbonskih vlakana, a zadnje se može preklapati čime obezbjeđuje dodatni prtljažni prostor, a interesantno je da u unutrašnjosti ima mjesta i za dva točka sa mountain bikea što olakšava transport istih.

Jeep Treo pogone dva elektro-motora, po jedan za svaku osovinu, što vozilu obezbjeđuje stalni pogon na sva četiri točka, a za budućnost se planira implantacija pomenute drive-by-wire tehnologije, pogona na gorive ćelije ili nekog drugog naprednog i “čistog” pogona.