auto
0

Izložba old tajmera u Tehničkom muzeju u Beču

Sarajevo-x.com
Srebrna munja
Srebrna munja
Od 25. oktobra 2007. će u Tehničkom muzeju u Beču biti postavljena izložba pod nazivom "Dragulji ceste. Automobili s pričom“. Tehničkom muzeju je u saradnji sa drugim muzejima i institucijama pošlo za rukom da za svoju postavku dobije apsolutne raritete.

Posebno odabrani "dragulji ceste" iz 100 godina historije automobilizma, biti će razvrstani na tri tematska područja: dizajn vozila, zatim automobili za utrke te automobili državnih službenika i slavnih ličnosti. Međutim ovdje nije riječ o pukoj izložbi metala i hroma, već o legendarnim eksponatima, od kojih svaki ima svoju priču – jer tek priča stvara legende.

Jedan od eksponata je Mercedes Benz W196, tzv. "srebrna munja" iz 1955. godine, sa kojim je tim Mercedesa osvojio devet od ukupno 13 grand-prix utrka. A naziv mu potiče još od prvog mercedesa W25, kojem je trkački tim prije prve trke sastrugao mercedesov tradicionalni bijeli lak, jer je za kilogram bio teži od normirane težine za učešće u utrci.

[SLIKA]2[/SLIKA]Crni dragulj Cadillac Fleetwood potiče iz 1965. godine. Ova luksuzna mrtvačka kola iz Berlina, dužine 6,45m, su otpratila brojne slavne ličnosti, a među njima je bila i poznata glumica Marlene Dietrich, do njihovog "posljednjeg smjestaja". Zbog svoje dužine, Cadillac se u Muzej nije mogao unijeti teretnim liftom, te je posebnom dizalicom spušten u prostorije Muzeja.

Old tajmer Austro-Daimler ADR 11/70 iz 1929. godine u Americi je proglasen najboljim inostranim old tajmerom. 1930. je prodat privatnom licu, te se nakon toga njegov trag gubi. 1963. godine je ponovo pronađen i restauriran. Značajan je po rijetkom tzv. Victorija-dizajnu te po tome što predstavlja uspon i značaj austrijske automobilske industrije između dva svjetska rata.

Visokog ranga su i ostali "dragulji ceste" poput Rolls-Roycea Silver Ghost ex Barbour (1913), Bentleya S2 (1961), Alfa Romea 8C 2900 B Lungo (1938), koji je slovio kao najbrže auto svog vremena – za 9,4 s na 100km/h, te mnoga druga značajna imena automobilske industrije.