auto
0

Iz srednjoevropskih fabrika 70 posto više automobila

FENA
Srednjeevropske fabrike automobila će u tri naredne godine proizvoditi oko 70 posto više vozila nego sada, navedeno je u analizi koju je na stručnoj konferenciji u Brnu predstavio šef Udruženja auto industrije Češke Vratislav Kulhanek.

Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Mađarska prošle godine su proizvele više od dva miliona vozila. Taj broj će 2010. godine iznositi 3,5 miliona. Glavni udio u rastu proizvodnje imat će Slovačka, dok će u Češkoj povećanje dostići 65 posto, rečeno je na konferenciji.

Automobilska industrija je u srednjoj Evropi jedan od glavnih pokretača nacionalnih privreda. U Slovačkoj, na primjer, ta industrijska grana čini više od trećine ukupne industrije.

U navedenih pet zemalja, kako je prenijela agencija ČTK, radi 12 fabrika za proizvodnju ili montažu automobila, a u pripremi su još četiri.

Desetine drugih preduzeća isporučuju komponente. Struka zapošljava stotine hiljada ljudi - u Slovačkoj 75.000, u Češkoj dvostruko više. Potrebe postoje za još nekoliko desetina hiljada radnika, ako se negdje nađu.

Agencija J.D.Power procjenjuje da bi broj proizvedenih vozila u naredne tri godine trebalo da poraste 200 posto, na 805.000. Slovaci su još optimističniji - oni govore o 850.000 vozila.