auto
17

Italija kaznila Volkswagen zbog afere Dieselgate s pet miliona eura

Klix.ba
Kompanija Volkswagen pokušava iza sebe ostaviti aferu Dieselgate, ali se posljedice i dalje pojavljuju. Italija je kaznila njemačkog proizvođača s pet miliona eura.

Talijanska agencija nadležna za ovaj slučaj je istakla da je Volkswagen prevario kupce tvrdeći da automobili zadovoljavaju zakone o emisiji štetnih gasova, a da je zapravo riječ o lažiranju testiranja. Radi se o najvećojo kazni koju je zakonski VW mogao dobiti, tako da se kompanija odlučila na žalbu.

Odluka talijanskog suda je jedan od brojnih udaraca koje je VW "primio" širom svijeta u proteklih nekoliko mjeseci. Južna Koreja je odredila kaznu od 14,3 miliona eura, a prekinuta je i proizvodnja 80 modela.

Advokati iz Bavarske u Njemačkoj tuže VW zbog gubitaka u državnom penzionom fondu. Najveću kaznu je VW dobio u SAD.u, a ona iznosi gotovo 15 milijardi dolara. Od toga se 10 milijardi doalra izdvaja za otkup automobila zahvaćenih aferom.

Pozitivno je to što VW ne bilježi pad prodaje i trenutno je najuspješniji prodavač automobila na svijetu. U prvoj polovini ove godine prodano je 5,12 miliona automobila, što je za 1,5 posto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.