auto
0

Istraživanje: Autonomna vozila će povećati rizik od bolesti kretanja

Klix.ba
Istraživanje Univerziteta Michigan je pokazalo da će autonomna vozila povećati rizik od bolesti kretanja poznate kao sindrom loše adaptacije na pokret i kinetoza.

Više od 3.200 odraslih osoba iz SAD-a, Japana, Kine, Indije, Australije i Velike Britanije su učestvovali u istraživanju u kojem su ih ispitali Michael Sivak i Brandon Schoettie iz Istraživačkog instituta za transport. Njih je zanimalo šta bi osobe radile u unutrašnjosti autonomnog vozila. VIše od trećine Amerikanaca je odgovorilo da bi čitali, dopisivali se ili gledali filmove, radili ili igrali video igre. Više od 50 posto Indijaca, 40 posto Kineza, 26 do 30 posto Japanaca, Australaca i Britanaca bi uradili isto.

Istraživanjem je utvrđeno da bi 6 do 12 posto Amerikanaca osjetilo ozbiljnu mučninu. Izvještaj o rezultatima istraživanja je pokazao i da bi više od 60 posto Amerikanaca spavalo, razgovaralo, čitalo ili gledalo cestu tokom vožnje u autonomnom automobilu. Ove aktivnosti ne moraju dovesti do mučnine i sličnih problema.

Podaci istraživanja nisu iznenađujući, a Sivak i Schoettle su rekli da proizvođači automobila imaju mogućnost smanjiti rizik od bolesti kretanja postavljanjem većih prozora, uspravljanjem sjedišta i omogućavanjem putnicima da budu okrenuti licem u lice, čime bi se stvorilo relaksirajuće okruženje.