auto
0

Institut za sigurnost nagradio Volvo u dvije kategorije

Sarajevo-x.com
Volvo XC60 i XC90 su dobili nagradu "Najbolji izbor za sigurnost“ Intituta Centro Zaragoza, Španija, u kategoriji za mala i velika vozila sa pogonom na četiri točka.

Pri odlučivanju, u obzir su uzeti različiti sistemi sigurnosti koji su ugrađeni u vozila kao dio standardne opreme. Vrhunski City Safety sistem u Volvu XC60 je dio standardne opreme.

Centro Zaragoza (CZ) radi na istraživanju vozila u ime španskih i portugalskih osiguravajućih kompanija. Trenutno, kompanija zastupa 24 člana. Oko 85% osiguravajućih kompanija u španskoj i oko 30% u portugalskoj auto industriji su članice Instituta.

Ovo je prvi put da se nagrada dodjeljuje. CZ u središtu pažnje ima evropske proizvođače koji čiji je prioritet sigurnosna oprema kao dio standardne opreme koju nude u modelima vozila u 2008. godini. Jedan od parametara za dodjeljivanje nagrade bio je da vozila moraju imati sigurnosnu opremu dokazane efikasnosti, poput elektroničke stabilnosti sistema.

Efikasna zaštita putnika je još jedan aspekt koji Centro Zaragoza postavlja kao prioritet. Određena težina je povezana sa dobrom zaštitom od proklizavanja na mokroj podlozi.

Volvo XC60 je dobio nagradu u kategoriji za „mala vozila sa pogonom na svim točkovima“. XC60 u standardnoj opremi ima City Safety sistem, pomoću kojeg automobil sam automatski koči kad naiđe na prepreku, pri brzinama do 30 km/h.

"Ova nagrada dokazuje koliko je važna opcija City Safety. Centro Zaragoza je shvatio da će XC60 i City Safety sistem kao direktnu posljedicu imati manji broj fizičkih ozljeda naših kupaca i, također, niže premije osiguranja. Iskreno smo sretni zbog toga.“, kaže Thomas Broberg, stariji tehnički savjetnik za sugurnost, Volvo. Volvo XC90 je također dobio jednaku nagradu u kategoriji "velikih vozila s pogonom na četiri točka“. Ukupno, dodijeljene su nagrade u deset različitih kategorija.

U srijedu uveče, u Briselu su nagrade predane Magnusu Jonssonu, starijem podpredsjedniku u odjelu za razvoj proizvoda.