auto
0

Indija predstavila najjeftiniji automobil na svijetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijska kompanija Tata Motors predstavila je najjeftinije svjetsko motorno vozilo na najvećem sajmu automobila u indijskoj prijestonici New Delhiju. Vozilo, nazvano Tata Nano, prodavat će se po cijeni od 100.000 rupija ili 2.500 dolara i omogućit će stanovnicima zemalja u razvoju da putuju na četiri točka.

Automobil s četvero vrata, koji će se pojaviti u prodaji ove godine, imat će 33 konjske snage, 42 kubika i motor na zadnjem dijelu, izvještava BBC. On nema klimatizaciju, prozore na automatsko otvaranje i upravljanje strujom, ali će dva deluxe modela biti u ponudi.

Predstavljanje vozila došlo je u vrijeme kada se prognozira da će indijsko tržište automobila buknuti u narednim godinama zahvaljujući brzom rastu indijske ekonomije i povećanoj potrošačkoj moći stanovništva.

Predviđa se da će se indijska prodaja automobila učetverostručiti na 145 milijardi dolara do 2016. Predsjedavajući kompanije Ratan Tata izjavio je da je lansiranje Nanoa prekretnica u istoriji saobraćaja.

On je izjavio da je automobil "siguran, dostupan svakome i prilagodljiv svim vremenskim uslovima - narodni automobil dizajniran da udovolji svim sigurnosnim standardima i zakonima o emisiji gasova koji je pristupačan svakome".