auto
3

Hyundai se sprema za ulazak u WRC

Klix.ba
Od imenovanja Michela Nandana za šefa Hyundai Motorsporta, pored intenzivnog rada na gradnji infrastrukture u Alzenau, gdje će se praviti Hyundai i20 WRC, koji će ubrzo biti spreman za prvu seriju testova, u timu se užurbano radilo na kompletiranju tehničkog, sportskog i marketinškog osoblja.

Ključna imena koja stoje iza projekta i20 WRC već se znaju. Glavni dizajner, Francuz Bertrand Vallat, prije angažmana u Hyundai Motorsportu radio je za Peugeot Sport, gdje je dao veliki doprinos razvoju modela 207 S2000. Pored njega tu je i Stephane Girard, šef inžinjerskog odjela, koji je prije sadašnjeg angažmana radio za timove: Peugeot Sport, Maserati Corse, Subaru World Rally Team – Prodrive i Citroen Sport.

Mjesto menadžera tima dobio je Belgijanac Alain Penasse, koji je svoje višegodišnje iskustvo stvarao kroz rally timove Toyote i Peugeota. Prvi čovjek zadužen za proizvodnju i tehničko osoblje koje će vršiti intenzivna testiranja Hyundaijevog WRC automobila, čiji nastup je planiran za 2014. godinu, zove se Ernst Kopp. Dosadašnje iskustvo stjecao je kroz sportske projekte Toyote u reliju, trkama izdržljivosti i Formuli 1.

"Praveći tim od početka, suočili smo se sa velikim i uzbudljivim izazovom. Imamo samo devet mjeseci da budemo potpuno spremni za sezonu WRC 2014. Uz najbolje ljude iz branše, njihovu bezgraničnu posvećenost i strast prema trkanju, uvjeren sam da će do početka Šampionata sve biti na svom mjestu“, izjavio je Michel Nandan.