auto
0

Hyundai nastup na sajmu automobila u Seoul-u

Sarajevo-x.com
Na Sajmu automobila u glavnom gradu Južne Koreje, Seoul, Hyundai je između ostalog javnosti predstavio i novi konceptni model naziva Blue Will, kao i mnoštvo tehnoloških inovacija.

Blue-Will najavljuje nove tehnologije Hyundai-a i nove dizajnerske smjerove, i upravo predstavlja prototip automobila u kakvim ćemo se voziti u budućnosti. Novi Hyundai koncept specifičan je po atraktivnom dizajnu i neobičnom interijeru, ali ono što ga doista čini posebnim jesu pogonski agregati. Radi se o benzinskom 1.6 agregatu sa tehnologijom direktnog ubrizgavanja goriva izrađenom od legure aluminija, i novom električnom motoru snage čak 100 kW. Blue-Will specifičan je i po tome što koristi nove tehnologije poput prozirnih solarnih ćelija na staklenom krovu i plastičnih dijelova izrađenih od reciklirane PET ambalaže.

Uz pomenuti konceptni model, najveći korejski proizvođač automobila javnosti je predstavio i par inovativnih tehnoloških rješenja. To su, između ostalog, DCT (Double Clutch Transmision) mjenjač koji je namjenjen modelima srednje veličine, a objedinjuje najbolje karakteristike ručnog i automatskog mjenjača u jednom, naravno uz sportske karakteristike i izrazito brze promjene stepena prijenosa, kao i 8-Stepeni automatski mjenjač koji je razvijen za modele sa pogonom na stražnje točkove (Genesis, Genesis Coupe i Equus). Pored svih drugih prednosti, inovativni mjenjač smanjuje potrošnju i poboljšava ubrzanja za 2-3%.

Novitetima u okviru sajma automobila u Seoulu, Hyundai je još jednom pokazao svoju posvećenost inovacijama, koje će i dalje predstavljati osnovu razvoja svih budućih Hyundai modela.