auto
271

Hota najbrži na trci Velika nagrada Cazina 2015

Klix.ba
Foto: Mersad Dželalagić
(Foto: Mersad Dželalagić)
Proteklog vikenda u Cazinu održana je međunarodna brdska trka Velika nagrada Cazina 2015 koja je privukla preko stotinu takmičara iz svih zemalja regije i šire. Uprkos kiši brojni posjetioci uživali su u spektakularnim vožnjama.

Brdska trka u Cazinu koja se pored Šampionata BiH na brdskim stazama boduje i za prvenstva Hrvatske, Slovačke, Crne Gore ali i za FIA Prvenstvo Centralno-evropske zone s razlogom već godinama slovi za jednu od najboljih u regiji. Odlična staza i još bolja organizacija iz godine u godinu privlače sve veći broj takmičara ali i ljubitelja pravog trkanja.

Ove godine u Cazin je došlo preko 100 takmičara, a na kraju je uprkos vrlo promjenjivim uslovima i jakoj kiši trku uspješno završilo 90 takmičara. Najbrži od najbržih bio je Miloš Asanović sa svojim Radicalom SR8, dok mu je najbliži pratioc bio Mađar sa hrvatskom takmičarskom licencom Istvan Kavecz koji je pokazao da su i on i njegov BMW u vrhunskoj formi. Pogledajte snimak njegove vožnje u nastavku.

Od takmičara iz BiH ove godine uvjerljivo najbrži bio je Suad Hota sa Lanciom Deltom Integrale EVO koji ove godine vodi žestoku borbu za titulu sa aktuelnim šampionom najbrže klase Kemalom Hašićem. U Cazinu je ove godine Hota ipak bio brži od Hašića, koji je zauzeo drugo mjesto u klasi ali i generalnom poretku trke za Prvenstvo BiH, tako da će biti vrlo uzbudljivo pratiti zadnju trku ovogodišnjeg kalendara koja se vozi u Banjoj Luci, a koja će odlučiti i pitanje šampiona najbrže klase.

Jednako impresivnu i brzu vožnju u Cazinu pokazao je vozački as i višestruki šampion Bakir Hadžić koji je ove godine neuhvatljiv sa svojom Hondom Integrom Type R. On je u Cazinu ostvario svoju šestu pobjedu u ovoj sezoni čime je osigurao još jednu titulu šampiona za ovu godinu u klasi automobila sa motorom radne zapremine do 2.000 ccm.

U klasi N3 očekivano je slavio Salih Ljubijankić koji je pokazao da odlično poznaje domaću stazu ali i da je njegova Honda Civic Type R odlično pripremljena. Iznenađenje u ovoj klasi bio je debitant Harun Hadžić kojem je ovo bila prva brdska trka u karijeri. Uprkos tome on je pokazao odlične vožnje i veliki potencijal završivši trku na odličnom drugom mjestu u klasi.

U klasi N2 pobjedu je odnio Jasmin Hrnić u Peugeotu 106, i to ispred Milana Stojnića u Hondi Civic.

Još jednu vrhunsku trku "odradio" je i višestruki šampion BiH, Goran Dojčinović. On je i u Cazinu gotovo rutinski upisao pobjedu u klasi E1-14 za automobile s motorima radne zapremine do 1,400 ccm. Ni ovaj put nije izostala njegova potpuna posvećenost i žestoki tempo kojim se uspio probiti visoko i u generalnom poretku trke, ispred takmičara sa znatno snažnijim i bržim automobilima.

Vrhunsku preciznu vožnju opet je pokazao i Vladimir Ilić iz Banja Luke u Hondi Civic. U poretku klase do 1600 ccm radne zapremine osvojio je uvjerljivo prvo mjesto, i to odmah iza pobjednika snažnije klase E1-16.

U poretku klubova dominirao je AK ArcRACING iz Sarajeva koji je iz Cazina otišao sa dvije vozačke pobjede i jednim drugim mjestom ali i pobjedom u ukupnom poretku klubova.

Ukupne rezultate brdske trke Velika nagrada Cazina 2015. možete pogledati OVDJE.

Posljednja trka u ovogodišnjem kalendaru Prvenstva BiH na brdskim stazama vozi se na Slatini pored Banja Luke 27. septembra, a na njoj će se ujedno voziti i odlučujuće trke za šampionske titule.