Najava za S2000
0

Honda OSM kao glasnik promjena

Sarajevo-x.com
Fenomenalni roadster, Honda S2000 koja već godinama pridobija simpatije vozača koji cijene vrhunske performanse uskoro bi trebala dobiti nasljednika, a konceptnim modelom Open Study Model Honda je na sajmu automobila u Londonu prikazala u kojem smjeru se razvija novi S2000.

Prije svega, vrlo je pozitivno da se uz niz poboljšanja i novi dizajn u Hondi nisu htjeli odreći koncepcije kompaktnog roadstera koji već agresivnim dizajnom govori o svom temperamentu i namjeni. Osvrćući se na razvoj posljednje generacije Civica, može se gotovo sa sigurnošću reći da će i novi S2000 imati sličan put, pa serijska verzija ne bi trebala previše odstupati od prikazanog koncepta.

Tome u prilog ide i činjenica da bez obzira koliko futuristički izgledao OSM, u suštini predstavlja samo drugačiju i agresivniju interpretaciju rješenja viđenih na Civicu i Accordu. Specifična prednja i zadnja svjetla oštrih linija u potpunosti odgovaraju imidžu japanskog sportiste, dok stop svjetla koja se protežu preko cijele širine automobila snažno ocrtavaju imidž Honde koji je stvoren upravo sa Civicom. Oštre i tečne linije bez suvišnih detalja savršeno idu uz utisak kompaktnog hi-tech portskog automobila, pa je temperament očit i u stanju mirovanja.

Za potrebe demonstracije mogućnosti Honda je konceptni OSM opremila hibridnim pogonom, iako je sasvim jasno da se radi o egzibiciji, te da će cestovni primjerak dobiti benzinski motor koji je u skladu sa imidžom ovog modela. Dakle, i u novoj generaciji bi temelji za pravi užitak trebala biti izuzetna snaga na visokim obrtajima, odlično upravljanje i naravno brz ručni mjenjač.

Unutrašnjost je također razvijana u skladu sa filozofijom koju je predstavio Civic, s tim da su rješenja prilagođena znatno kompaktnijem okruženju. I dalje je u centru pažnje veliki centrali obrtomjer koji kombinuje analogne i digitalne pokazivače, dok se sekundarne informacije ispisuju u digitalnoj formi na pomoćnom displeju ispod vjetrobrana. Ipak, u OSM-u ugođaj je daleko više sportski orijentisan, pa bi sada unutrašnjost Civica u poređenju sa ovom mogla izgledati i gotovo konzervativno.

Također, jedna od najvećih novosti koju donosi OSM, ili tačnije novi S2000 je to da je ustvari od roadstera narastao na četverosjeda. Ipak, ovu tvrdnju treba uzeti sa velikom rezervom, jer dva minijaturna sjedišta, pored toga što su neprimjetna pa S2000 i dalje izgleda kao pravi roadster, mogu biti dostatna tek za Liliputance ili par vrećica iz kupovine.